Дигиталните номади кръстосват света и работят от всички точки на планетата още преди пандемията, но с увеличаването на броя на работещите от вкъщи, тенденцията придобива нови измерения. Последната новина за работещите дистанционно е появата на първото специализирано село за дигитални номади, което се намира на португалския архипелаг Мадейра. 

Местните власти и организацията “Startup Madeira” обединяват сили, за да създадат място, което да отговаря на всички нужди на дигиталните номади в град Понта до Сол. 

Номадското село в Понта до Сол ще предлага безплатни места за работа до средата на годината, като тези, които го изберат за свой дом, ще могат да се насладят и на другите плюсове на Мадейра. Понта до Сол е най-слънчевото място на Мадейра (всъщност името му в превод означава Слънчевият нос) и тук времето е топло целогодишно. Островът също така може да се похвали с добра интернет връзка, вкусна местна кухня и отлични вина. 

Около Понта до Сол има маркирани пътеки сред природата, които се движат покрай акведуктите, с които се пренася вода от планините. 

Според един от авторите на идеята, Гонсало Хал, това е “възможност да се привлекат работещи дистанционно хора на острова и да се превърнат в източник на приходи”. Идеята е не само да се осигурят условия за живот и работа на дигиталните номади, но и местната общност да има икономическа и социална полза от тази инициатива. В Понта до Сол живеят около 5000 души. 

Работещите от номадското село ще получат съдействие да си наемат място за живеене и кола, с която да пътуват из острова. Също така ще има организирани събития, за да се създаде усещането за истинска общност. 

Селото отваря врати на 1 февруари 2021 г.