Всяка година онлайн изданието за туризъм и култура "Time Out" подрежда в класация най-добрите квартали в света.

Има многобройни класации на най-добрите градове за живеене, но истината е, че дори най-приятните градове имат по-добри и по-лоши райони - кварталът е това, което има най-голямо значение.

За да подредят класацията, от "Time Out" правят проучване сред 27 000 градски жители от цял свят и към него добавят мнението на местните експерти на изданието.

Прочетете повече за първите десет в класацията и вижте какво ги прави толкова предпочитани.

1. Норебро, Копенхаген

Норебро, Копенхаген

Снимка: iStock by Getty Images

Норебро е квартал в датската столица, където история и ултрамодерност съществуват заедно и се допълват хармонично. Това лято в него се проведе Световния прайд, а всяка неделя е Ден без коли и улиците на Норебро се изпълват с музиканти и арт базари.

2. Андерсънвил, Чикаго

Андерсънвил, Чикаго

Снимка: iStock by Getty Images

Вторият в класацията - чикагският Андерсънвил - започва съществуването си като шведски квартал, а днес е място, известно с нощния си живот и стройната редица от барове и ресторанти на "Кларк стрийт". През юни в духа на Скандинавия се провежда фестивал, посветен на Мидсомар (лятното слънцестоене).

3. Джонгно 3-га, Сеул

Джонгно 3-га, Сеул

Снимка: iStock by Getty Images

Този ексцентричен квартал в столицата на Южна Корея е сърцето на града. Тук ще откриете пазари, бижутери, продавачи на улична храна и ресторанти с традиционна корейска кухня.

4. Лийт, Единбург

Лийт, Единбург

Снимка: iStock by Getty Images

Лийт се намира в северната част на Единбург и е един от най-бурно развиващите се арт райони в цяла Великобритания. Тук туристите ще открият театри и сцени за съвременно изкуство, както и ресторанти на световно ниво покрай пристанището.

5. Кварталът около Старата гара, Вилнюс

Старата гара. Вилнюс

Снимка: iStock by Getty Images

Според "Time Out" районът около гарата на Вилнюс заслужава петото място в класацията заради многобройните си заведения, кафенета и клубове, както и заради уличното изкуство, включително и 5-метрова статуя на Тони Сопрано.

6. Челси, Ню Йорк

Челси, Ню Йорк

Снимка: iStock by Getty Images

Челси в Манхатън, Ню Йорк заема шестото място в класацията заради сериозните си усилия в полза на зелено и устойчиво бъдеще, фокусирано около общността. В Челси има няколко парка, включително Литъл Айлънд - нов плаващ парк.

7. 11-и район, Будапеща

11-и район, Будапеща

Снимка: iStock by Getty Images

Този квартал на брега на Дунав доскоро беше известен предимно с разкошната сграда в стил арт нуво на бани "Гелерт". През последните месеци обаче културният живот на унгарската столица мигрира към по-зелената част на столицата и днес от двете страни на булевард "Бела Барток" е пълно с арт кафенета, галерии и дори бар в бивше депо за автобуси.

 

8. Нгор, Дакар

Нгор, Дакар

Снимка: iStock by Getty Images

Нгор печели челно място, защото предоставя възможности за гмуркане, риболов и сърф, след което посетителите могат да хапнат в крайбрежните ресторанти или да си поръчат питие в някой от баровете на покриви. Близкият остров Нгор се намира само на 400 м от сушата и представлява лабиринт от покрити с цъфнала бугенвилия улички, златисти плажове и уникална архитектура.

 

9. Сай Кунг, Хонконг

Сай Кунг, Хонконг

Снимка: iStock by Getty Images

Наричат Сай Кунг "задния двор на Хонконг" и не е трудно да си представите защо - тук има перфектни плажове, екопътеки, изобилна зеленина и просторни паркове. В Сай Кунг живее общност, ориентирана към здравословния и природосъобразен начин на живот - в района има много ферми за органична храна, здравословни магазини и такива, които не произвеждат отпадъци.

10. Ричмънд, Мелбърн

Ричмънд, Мелбърн

Снимка: Wikipedia

Ричмънд е предградие на австралийския град Мелбърн, което има богата музикална, културна и спортна сцена. Всяка от трите основни улици на района има свой собствен дух - място за виетнамска храна, за мода или изискана храна.

Ето и останалите квартали в класацията на изданието:

 1. Нойколн, Берлин
 2. Сентро, Меделин
 3. Далстън, Лондон
 4. Силвър Лейк, Лос Анджелис
 5. Дъблин 8, Дъблин
 6. Золоти врата, Киев
 7. Ноорд, Амстердам
 8. Вилрей, Монреал
 9. Съри Хилс, Сидни
 10. Анкоутс, Манчестър
 11. Сагене, Осло
 12. Старият Сухуй, Шанхай
 13. Сентро, Мексико Сити
 14. Грасия, Барселона
 15. Сауде, Рио де Жанейро
 16. Кемптаун, Брайтън
 17. Сололаки, Тбилиси
 18. Брикъл, Маями
 19. Аусбърн, Нюкасъл
 20. Баранко, Лима
 21. Чамбери, Мадрид
 22. Винохради, Прага
 23. Катонг, Сингапур
 24. Анжуш, Лисабон
 25. Дайканяма, Токио
 26. От-Маре, Париж
 27. Ал Батийн, Абу Даби
 28. Фос, Порто
 29. Сентрал Скуеър, Бостън
 30. Маунт Плезънт, Ванкувър
 31. Джеймстаун, Акра
 32. Сентро, Оахака
 33. Муасин, Маракеш
 34. Дубай Марина, Дубай
 35. Кадъкьой, Истанбул
 36. Побласион, Манила
 37. Ари, Банкок
 38. Корегаон Парк, Пуна
 39. Ел Араян, Сантяго