Защо туристите обичат толкова много площадите?

Може би защото те обикновено са туптящото сърце на града - там, където минаваш, за да те видят, а всяка сграда наоколо е пълна с история.

Площадите трудно могат да бъдат изцяло туристически места - на тях местни и посетители се смесват в обща амалгама от лица от съдби.

От арабския колорит на Маракеш до подредените сгради на Брюксел - тръгнете с нас на околосветско пътешествие из градовете с най-красивите площади на света.

Вижте снимките в галерия >>>

Брашов, Румъния 

Площад "Сфатулуи" в Брашов, Румъния

Снимка: iStock by Getty Images

Брашов е едно от най-фотогеничните места в Румъния и централният площад "Сфатулуи" (Площад на съвета) има главна заслуга за това.

Площадът се намира в сърцето на града, където от повече от 700 години се случва всичко важно.

От всички страни е заобиколен от цветни исторически сгради в най-различни стилове - от барок до ренесанс и готика.

Маракеш, Мароко

Площад "Джема Ел Фнаа" в Маракеш, Мароко

Снимка: iStock by Getty Images

Джема Ел Фнаа е място, където шумове, цветове и вкусове се събират в невероятен ориенталски микс. Туристите нямат шанс да се отнесат в мисли - този градски площад непрекъснато ги връща тук и сега с аромата на ментов чай, с шума на мотопедите или с ритмичните мелодии на уличните музиканти.

Москва, Русия

Червения площад в Москва, Русия

Снимка: iStock by Getty Images

 

Червения площад е символът на Москва. Ако имате редкия късмет да го видите безлюден и покрит със сняг, ще ви напомни на "широките отворени пространства на руския изток - степите, тайгата, тундрата и войнствените конници, които са ги кръстосвали," казва за него американската писателка и носител на "Пулицър" Ан Апълбаум.

Той е един от най-старите и най-големите площади в Москва, а сред прочутите му съседи са Кремъл, Мавзолеят на Ленин и храмът "Свети Василий Блажени".

Куско, Перу 

Площад "Пласа де Армас" в Куско, Перу

Снимка: iStock by Getty Images

"Пласа де Армас" е централният площад на перунския град Куско, който най-напред е бил централно място за инките, а след това върху руините на техните сгради се появяват колониалните сгради, които се виждат и днес. Площадът е винаги пълен с хора и шумотевица, и денем, и нощем.

На площада се организират много от важните събития в града като фестивала на слънцето на инките и католическите чествания Корпус Кристи.

 

Ватикана

Площад "Свети Петър" във Ватикана

Снимка: iStock by Getty Images

Площад "Свети Петър" е един от най-големите в света (320 на 240 м), където при всеки голям католически празник се стичат хиляди вярващи (всъщност, до 300 000 души!), за да чуят думите на папата. Над площада се извисява базиликата "Свети Петър", а в центъра на площада се издига древноегипетски обеликс.

Исфахан, Иран

Площад "Нагш-е Джахан" в Исфахан, Иран

Снимка: iStock by Getty Images

Трудно е човек да обхване с поглед дългия 560 м площад Нагш-е Джахан в центъра на иранския град Исфахан.

През вековете площадът е бил терен за игра на поло, място за петъчна молитва и място за пазар. В центъра му има фонтан, а от четирите му страни са разположени две джамии, един дворец и големият пазар.

Площадът е изобразен от обратната страна на банкнотата от 20 000 риала.

Брюксел, Белгия

Снимка: iStock by Getty Images

На Брюксел му се носи славата на скучен град, който туристите ползват за отправна точка към други части на Белгия или в най-добрия случай му отделят един ден. Не може да се отрече обаче, че централният му площад "Гран Плас" е едно от най-фотогеничните места в страната.

Има две събития, по време на които площадът е още по-зашеметителен - преди Коледа, когато е осветен с празнични светлини, и по време на фестивала "Килим от цветя", който се провежда всяка четна година и по време на който площадът е покрит с над 600 000 живи цветя във всички цветове и нюанси.

Хавана, Куба

Площад "Пласа Виеха" в Хавана, Куба

Снимка: iStock by Getty Images

Хавана е цветна, рушаща се и прераждаща се - истински град с душа! В града има няколко колониални площада, но най-цветният и фотогеничен сред тях е "Пласа Виеха". Макар името му да се превежда като Стария площад, той първо се е казвал Новия площад и далеч не е най-старият в Хавана, а е построен втори или трети.

В средата на 16-и век "Пласа Виеха" става популярно място в кубинската столица, а по краищата му скоро се появяват цветните фасади на къщите на местните заможни хора.

Краков, Полша

Главният площад на Краков, Полша

Снимка: iStock by Getty Images

Главният площад на Краков е тук от 13-и век и днес е най-големият средновековен площад в Европа. На него са разположени няколко исторически сгради и църкви, но това, което го превръща в магнит за туристите, е неговата оживеност - целогодишно тук се провеждат фестивали, концерти и тържества.

Венеция, Италия

Площад "Сан Марко" във Венеция, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Голямата сила на Венеция не са точно площадите, но градът е дом на един от най-прочутите такива в света - "Сан Марко". Наречен е на едноименната базилика от 11-и век, която се издига на него. От близо 1000 години това е мястото за срещи и събития във Венеция. 

Преди години една от популярните атракции за туристите на площад "Сан Марко" беше храненето на гълъбите. Тази дейност вече е напълно забранено и нарушителите подлежат на глоба.