Водопадът Горица, който можете да чуете наричан и по името на близкото село Овчарци, е една от красивите тайни на планината Рила.

До него се стига много бързо и лесно от Сапарева баня – даже пеша със средна скорост е на около половин час. Ако пък сте с автомобил, свийте наляво при училището в центъра, карайте по импровизираните табели около километър по леко офроуд трасето, после пътят свършва при станцията на вододайната зона.

Оттам тръгва красива, малка, но ухаеща невероятно пътека под вековните дървета. В нейното начало ще видите табела, която ви информира накъде сте устремени.

Продължавате десетина минути само нагоре по пътеката, доста добре поддържана, с изградени в края й в най-стръмната част удобни стъпала, и след като преминете на финала малко мостче вляво, виждате онова, което вече сте чули отдалеч по тътена на 39-метровия водопад. Със сигурност няма да съжалявате.

Но защо имаме водопад, кръстен на малка гора, ще попитате?

Всъщност той е кръстен на девойка на име Горица. Тя била толкова красива, че местният османски валия искал да я вземе за жена, ала тя била влюбена в овчар. За да му остане вярна, тя скочила от върха Соколов изглед, където днес е поставен неголям, но видим отдалеч кръст. И останала завинаги в паметта на земляците си.

Терасата, от която се наблюдава водопадът е разположена малко странично. За да направите наистина хубави снимки, очаква се да се проврете много внимателно и да приседнете на самия ръб пред оградката и парапет. Или пък да се покатерите като планинска коза по някоя от канарите наоколо и от върха й да направите някои от най-удивителните кадри, които можете да запечатате у нас.

Върнали се при импровизирания паркинг в края на шосето, можете да седнете над планинската река Горица, също кръстена на героичната девойка от водопада, на специално направените маси с пейки, удобни за пикник. Недалеч има и автентична чешма с прекрасна студена планинска вода. И така да изкарате чудесен ден на кристален въздух. И то само на час път от София.