Когато обикаляте света като туристи, често се сблъсквате с поведение и ситуации, които ви изумяват.

Дори и да сте наясно колко различна е културата на различните страни, винаги ще се намери нещо, което да ви остави без думи, докато на местните очевидно не им прави никакво впечатление.

Ако вече сте посещавали следващите държави и сте прекарали повече време там, някои от следващите примери ще са ви познати. А ако не сте - подгответе се за следващата си екскурзия.

Тайланд

В Тайланд се смята за изключително грубо да докоснете главата на някого, особено на дете. Също така да покажете подметките на обувките си на някого или да влезете с обувки в нечий дом.

Китай

Ако искате да привлечете вниманието на сервитьора в заведение в Китай, трябва да викате, при това силно. Деликатното вдигане на ръка и едва промълвено "Извинете?" ще ви оставят гладни.

Мексико

Мексиканците са известни с бурната си натура и цветистия си език, но това, което стъписва много чужденци, е с каква лекота те говорят за смъртта, мъртъвците и всичко, свързано с тази тема - при това често с насмешка.

САЩ

Когато говорите по време на националния химн, ще получите гневни погледи. В малко страни отношението към този въпрос е толкова сериозно, както в САЩ.

Япония и Южна Корея

В много страни по света ще ви сметнат за стиснати, ако не оставите бакшиш на сервитьора, който се е погрижил да се чувствате добре в ресторанта. В Япония и Южна Корея обаче не само не е прието да се оставя бакшиш, но и сервитьорът може да се обиди. Ако го направите, нищо чудно да ви догони, за да ви върне парите.

Норвегия

В Норвегия, когато някой ви попита "Как си?", това не се възприема за въпрос от учтивост, а за искрен интерес. Затова и отговорът не е автоматично "Добре съм", а може да е всичко от "Развълнуван за новата работа" до "Имам два байпаса, не съм особено добре".

Италия и Испания

В Италия и Испания е възприето познатите да се поздравяват с целувки по двете бузи, независимо дали са мъже или жени. Не е изключено някой да ви поздрави с целувки само ден след като сте се запознали.

Южна Америка

Докато сте в Южна Америка, не наричайте САЩ "Америка". Това подсказва, че само САЩ имат правото да се наричат Америка и местните могат да го сметнат за грубо.

Етиопия

В Етиопия това да нахраниш някого с храна от собствената си ръка се смята за жест на гостоприемство. Тази традиция се нарича "гурша" и целта ѝ е да изгражда доверие чрез споделяне на храната.

Азия

В много азиатски страни изяждането на порцията в чинията до последната хапка се смята за знак, че домакинът не ви е сипал достатъчно храна. Прието да се оставят няколко хапки, с което показвате, че сте се наяли - в противен случай домакинът ще продължи да сипва в чинията ви, докато храната не свърши.