Пътуването има своите тайни, които човек или научава с години практика, или попада на статия като тази, в която може да се възползва наготово от опита на другите. От това как да си осигурите празно място до вас в самолета до паролите на wi-fi мрежите на стотици летища по света и как да видите и опитате възможно най-много за парите си в чужбина - четете надолу. 

1. Когато купувате самолетни билети онлайн, винаги използвайте инкогнито браузър. Авиокомпаниите често използват динамични цени - т.е. следят бисквитките на вашия браузър (тези бисквитки, които винаги автоматично разрешавате, за да влезете в някой сайт), за да преценят колко е вероятно да си купите билет. Колкото повече търсите информация за билети, толкова повече цените се увеличават. Затова използвайте опцията за инкогнито браузър или влезте през друг компютър/телефон.

2. Знаете ли, че отдавна не е нужно да плащате за wi-fi на летището? Кое летище ли? Почти всяко. На тази карта ще откриете над 250 световни летища, както и паролите за wi-fi мрежите им. 

3. Ако пътувате двама със самолет, използвайте този съвет за резервиране на места. Единият взима мястото до прозореца, а другият - мястото до пътеката, като оставяте едно свободно място между вас. Така е много вероятно това място да си остане празно, защото рядко хората ще изберат средното място между други двама непознати. 

4. Сещате ли се за хотелските стаи, в които електричеството се активира само, ако сте мушнали магнитната карта за вратата в специалното устройство? Истината е, че не е нужно вътре да стои точно картата за вратата - сложете която и да е карта с подобни размери или дори парче картон или визитка и ще можете да зареждате устройствата си дори когато сте навън.

5. Вечеряйте минимум на десет преки от историческия център на града. Ресторантите обикновено сервират горе-долу едно и също, но цените в туристическите зони и в кварталните заведения могат да се различават в пъти. 

6. За да имате шанс куфарът ви да бъде внимателно преместван по самолети и летища, сложете на него знак за чупливо съдържание. 

7. Ако в зоната за пристигащи на летището има твърде голяма опашка за такси, отидете в зоната за излитащи - там със сигурност няма да има. 

8. Ако пътувате за специален повод - като рожден ден или годишнина, винаги споменавайте това при резервацията си в хотела. На много места това ще ви осигури безплатни бонуси - от букет цветя и бонбони до безплатно прехвърляне в по-висока категория стая. 

9. Ако напускате хотела твърде рано сутринта, помолете вместо полагащата ви се закуска да ви приготвят сандвич за изпът. 

10. За да спестите пари, направете обяда най-важното ядене за деня. В много държави в Европа заведенията имат обедно меню, в което цените могат да са до 50% по-ниски от менюто вечер. Тази тактика също така ще ви помогне да запазите форма по време на пътуването си. Изкушаващите вкусове на чуждата страна често ни карат да ядем повече от обикновено и да качваме килограми. 

11. Ако трябва да прехвърляте полети, изберете възможно най-дългия престой на междинното летище, за да имате време да разгледате града, в който така или иначе спирате.