Някои хора просто имат тази специална карма - да са единствените в компанията, които не карат ски, сърф или каквото специфично хоби преобладава там. И ако с летните дестинации е лесно и едва ли се чудите какво да правите на морето, докато другите са по дъските, то зимата и ски ваканциите могат да са малко по-сложни. Особено ако не харесвате студа и снега като цяло.

Едно проучване отпреди няколко години показа, че повече от 1 милион британци отиват на ски почивка всяка година без никакво намерение да се докоснат до пистите. Вместо това се разхождат навън (около 30%), разглеждат магазини (20%) или проучват местната кулинарна сцена (около 20%).

99% от наръчниците за справяне с трудности започват с един прост съвет: приемете ситуацията. Спрете да се борите с идеята за ски почивка, защото едва ли ще излезете победители. Вместо това вдишайте три пъти дълбоко и разгледайте нашия списък с идеи как да си изкарате супер.

Направете ски почивката специално време за вас

Когато всички скиори в групата излязат сутринта, тик-так, започват да текат няколко часа, в които можете да правите каквото си искате. Ако имате свободен вкъщи, все изниква някое готвене, чистене или пускане на пералня, но в хотела в планината нямате възможност да си запълвате времето със задължения. Напълнете куфара си с неща, за които все не ви остава време - лаптоп за покриване на няколко сезона от любимия сериал, книги, пъзели.

Ски почивка за едни, спа почивка за други

Като единствен не-скиор в групата поискайте право на последно желание и нека то да бъде: да отседнете в спа хотел, за да можете да си стоите на топло през деня. Сауна и парна баня след ден по пистите ще хареса и на другите. Ако не мине номерът, намерете най-близкия спа център до хотела си - обикновено можете да ползвате хотелските спа центрове срещу такса дори и да не сте отседнали там.

Уговорете си обяд със скиорите Уговорете час за обяд и се разходете (или вземете лифта) до някой от ресторантите край пистите за общо хапване с приятелите или семейството си.

Опитайте други зимни спортове

Много вероятно е в курорта, където почивате, да има ледена пързалка или маркирани маршрути за преходи. А как ви звучи зимна езда? Облечете се подходящо, мушнете термос чай с ром в раницата и излезте да подишате чист планински въздух.

Опитайте други (не зимни) спортове

В разгара на сезона има много какво да се прави по ски курортите, което ще ви раздвижи и не е свързано със сняг. Много от хотелите имат спортни площадки, фитнес зали, занимания по аеробика и йога, маси за тенис, басейни за плуване.

Вземете си дебелите дрехи и обувки и се разходете в планината

Разходката в зимната планина е изключително зареждащо занимание. Ако си мислите, че ще ви е студено, припомнете си, че максимум 10 минути ходене са ви нужни, преди тялото ви да загрее и да спрете да чувствате студа. Не забравяйте и вече споменатия термос чай с ром. Можете да наемете и снегоходки, за да се насладите на дивата планина извън пътеките и пистите.

Направете снежен човек или друга снежна скулптура

Използвайте снега, за да направите снежна фигура на всеки от приятелите си, на Дарт Вейдър или друго снежно създание, което да посрещне скиорите вечерта.

Станете фотограф или шофьор на скиорите

Не е нужно да карате ски, за да се чувствате част от групата и да допринесете за приятното изкарване на всички. Ако няма шатъл, сутринта можете да закарате всички до пистите. А след това може да се погрижите всички да имат снимки (които не са селфита) за споделяне в инстаграм.

Упражнявайте се в снимането

Отделете си цял ден за снимане - вземете телефона или фотоапарата (и термос чай с ром) и поснимайте снежни гори, уютни ресторантчета на смрачаване и скиори в движение. Потърсете съвети за правене на добри снимки със сняг в интернет.

Бъдете туристи

Разгледайте музеи и галерии в града (ако има такива) или разгледайте близки селца, пещери и природни чудеса. А ако намерите някой друг не-скиор в лобито на хотела, може даже да не сте сами!

Останете в леглото

В споменатото проучване сред британците, които ходят на ски почивка, без да карат ски, 10% посочват, че използват това време, за да си стоят в леглото. Понякога човек има нужда да остане цял ден под завивките. Без чувство за вина, моля. Даже си поръчайте рум сървис и пуканки за филмите, които ще изгледате.

Запишете се на ски урок

Ако единственият ви проблем е, че не можете да карате ски, а не че не искате, тогава се запишете на ски урок. Така ще бъдете с други хора на вашето ниво и няма да се налага някой приятел да ви учи вместо да хвърчи по пистите.