8 март може да се празнува по много начини. За едни жени това е ден, в който да се почувстват обожавани от мъжете в живота си, а за други - възможност да отпразнуват всички хубави неща на това да си жена.

Ако имате нужда от подарък за себе си и от презареждане на батериите на фона на задълженията от ежедневието си, няколко дни в чужбина с любимите приятелки са един от най-добрите начини да отбележите Деня на жената.

Част от Европа вече се отвори и е достъпна за пътуване без никакви или почти никакви изисквания, свързани с COVID-19 (тестове, ваксини, карантина). На други места все още изискват сертификат за ваксинация, но разполагат с други предимства като средиземноморски пейзажи или ранна пролет.

Ако се чудите накъде да поемете по женски, ето някои от най-добрите дестинации в Европа:

Ница

Снимка: iStock by Getty Images

Разкошът на Лазурния бряг подхожда на всяко пътуване по женски, независимо от сезона. През март температурите са около 14-15 градуса през деня и само с 4-5 градуса по-ниски през нощта. Ще можете да се възползвате от липсата на летните тълпи, да снимате на спокойствие виещите се улички на стария град и да се насладите на панорамните гледки към морето.

И в стария град, и по крайбрежието има огромен избор от симпатични кафенета и ресторанти, където да изследвате менюто и да се отдадете на разговори по женски без край.

Барселона

Снимка: iStock by Getty Images

Барселона е забъркала перфектната рецепта за уикенд по женски - магазини, интересна архитектура, богата кухня, а от средата на февруари нощните клубове също работят. Открийте тайните на Саграда Фамилия и се потопете в един град, събрал история, култура и съвременен дизайн така, че да не прилича на никое друго място на света.

Завършете (или започнете) вечерта в някой тапас бар и опитайте на място прочутите испански вина начело с пенливото кава.

Рейкявик

Снимка: iStock by Getty Images

Исландия е сред държавите, които вече свалиха всички COVID мерки - пътуването из северната страна е като преди пандемията. Ако се задълбочите, можете да прекарате и месец в Исландия, но за няколко дни спокойно можете да разгледате столицата Рейкявик и да се отправите на приключенска обиколка из изваяните от вулкани и гейзери земи на острова. Не пропускайте да се потопите в топлите минерални извори на открито - контрастът със студения зимен въздух е незабравимо преживяване.

Флоренция

Снимка: iStock by Getty Images

Италия е винаги добра идея, а Флоренция през март ще ви даде възможност да прекарате повече време на закрито сред съкровищата на Микеланджело и останалите италиански майстори, както и в търсене на любимия си местен ресторант.

Що се отнася до шопинг опциите, Флоренция ще ви разглези. От пазарите на открито за кожени чанти и други изделия във всички възможни цветове до изисканите бутици - всеки може да намери нещо по вкуса си тук.

Най-добрият начин да отпразнувате уикенда? Винена дегустация естествено! Изберете си такава в някой от винените барове и магазини в града или отскочете до някоя винарна в региона - все пак сте в Тоскана и тук виното е легендарно!

Амстердам

Снимка: iStock by Getty Images

Нидерландската столица е град на контрастите, в който само за 2-3 дни можете да се почувствате така, сякаш сте били на 10 различни дестинации. Влейте се в света на местните като покарате колело по велоалеите на централната част на града (само гледайте да сте бързи, защото нидерландците не са толерантни към туткането по алеите), опитайте всички възможни местни сирена на Пазара за сирене, после отделете малко време за история в Къщата на Ане Франк.

Ако си падате по музеи, градът има две задължителни спирки за вас: Националният музей и Музеят на Ван Гог.

Ако ще пазарувате, имайте предвид, че магазините в нидерландската столица затварят по-рано от другите европейски градове - обикновено около 18-19 часа.