Матера е един от магнитите за посетители в Южна Италия.

Изумителният град, чиито жители някога са живеели в къщи, изкопани в скалите, беше Европейска столица на културата 2019 заедно с Пловдив. Обикновено туристите стигат до него с влак или автобус от Бари, но почитателите на дългите преходи отскоро имат и още една опция - пеша. 

Маркираният маршрут Бари - Матера (наречен Виа Пеучета) е първият от поредицата пътеки, които ще бъдат обозначени и напълно приспособени за няколкодневни преходи.

Проектът се нарича Камино Матерано и има за цел да свърже историческия град Матера с пешеходни маршрути във всички посоки - като лъчи от града ще има маршрути не само до Бари и Бриндизи, но и до Трани, Термоли, Пестум и Леука (най-южната точка на тока на Ботуша). 

По трасето Бари - Матера вече има информационни точки, достатъчно хостели и хотели, както и карти. Предвидено е дългият 160 км маршрут да се изминава за седем дни, като след старта в Бари се спира за нощувки в Битето, Касано деле Мурге, Сантерамо ин Коле, Алтамура, Гравина ин Пулия, Пичано, докато се стигне до финалната точка в Матера.

Най-дългите етапи предвиждат 8 часа ходене, но денивелацията, а пътеките се движат предимно по асфалт и черни пътища. 

Вторият завършен маршрут (Виа Еленика) ще ви отведе на пътешествие от 250 км от Матера до Бриндизи. По пътя ще минете през два обекта на ЮНЕСКО - Скалите на Матера и  както и през невероятните селца в долината Вале Д’Итрия и природен парк Парко деле Гравине. Трасето е разчетено за изминаване за 15 дни. 

По маршрутите има по няколко информационни точки, а по-неопитните ще могат да си наемат и водач. Тези, които са изминали поне 100 км от трасетата на Камино Матерано, ще могат да получат сертификат, подобно на поклонниците, които изминават Камино де Сантяго в Испания. 

Сайтът на Камино Матерано с карти и подробна информация можете да видите тук.