След като Румъния стана поредната страна, която премахна COVID ограниченията, Букурещ се завръща на картата на потенциалните дестинации за уикенд или по-дълги пролетни пътешествия.

Ако вече сте посещавали румънската столица, но ви се иска да разгледате интересни места и в околностите ѝ, изборът е голям.

От природни паркове през замъци и бивши солни мини, трансформирани в подземни атракции - ето няколко идеи как да използвате Букурещ като отправна точка за пътешествия в района.

Езерото и природен парк Въкърещ

Снимка: iStock by Getty Images

Разстояние от центъра на Букурещ: 10 минути с кола

Околностите на езерото Въкърещ са първият градски природен парк в страната и се намират само на няколко километра от центъра на Букурещ, като от брега на езерото се виждат високите сгради на столицата. По 2,5-километрова дървена пътека можете да навлезете сред блатната растителност (пеша или с колело) и да надникнете отблизо в живота на птиците, бозайниците и водните обитатели.

Замъкът Пелеш

Снимка: iStock by Getty Images

Разстояние от Букурещ: 2 часа с кола

На два часа от центъра на Букурещ сред перфектно поддържана градина се издига изящният ренесансов замък Пелеш. Построен е през 19-и век, когато румънската аристокрация избира това място за лятна и ловна резиденция, където да прекарва време далеч от шума на столицата.

Солна мина Слъник

Снимка: iStock by Getty Images

Разстояние от Букурещ: 1,5 часа с кола

Солната мина Слъник може да не е толкова просторна и внушителна като Салина Турда, но се намира много по-близо до Букурещ. Подземната мина отдавна не функционира като такава, но внушителните ѝ зали са отворени за посетители. Солните "помещения" имат естествена климатична система и постоянна целогодишно температура.

Можете да се разходите и да разгледате, а може и да останете за една игра на пингпонг, защото в мината има маси за тенис и други спортни съоръжения.

Бущени

Снимка: iStock by Getty Images

Разстояние от Букурещ: 2 часа с кола

Бущени е планинско градче, в което румънците се стичат за ски през зимата и за планинско колоездене и преходи през лятото. Намира се в подножието на планината Бучеджи най-висок връх около 2500 м), част от Карпатите. В града се намира и замъкът Кантакуцино, бивша кралска лятна резиденция, известна с пищното си обзавеждане и интериор.

От няколко години в градината на двореца има и приключенски парк за деца и възрастни, както и два ресторанта. 

Калните вулкани в Бузъу

Снимка: iStock by Getty Images

Разстояние от Букурещ: 2,5 часа с кола

Тази забележителност не се намира особено близо до Букурещ, но заслужава място в този списък заради уникалните лунни пейзажи, пред които ще ви изправи. Калните вулкани край Бузъу са образувани от горещи газове, които идват от 3000 м дълбочина. Двата най-посещавани обекта с кални вулкани са Паклеле Мари и Паклеле Мици, като двата се намират много близо един до друг. На втория обикновено има по-малко хора.