Представете си след бурната и често алкохолна новогодишна нощ да се освежите не с кафе или сън до ранния следобед, а с плуване в ледените морски води.

А сега си представете, че не сте единственият луд, а още 10 000 души покрай вас правят същото във вероятно най-мащабното традиционно ледено къпане в света.

Добре дошли в Хага!

Всяка година на 1 януари на плажа Схевенинген в Хага, Нидерландия, около 10 000 холандци свалят палта и ботуши и вкупом се втурват да проверят температурата на водата само по бански и плетени шапки. Температурата на водата в Северно море по това време на годината обикновено е между 5 и 7 градуса.

Вижте снимки от леденото къапне в галерия>>>

Събитието набира средства за благотворителност

Снимка: Getty Images

Леденото плуване в Хага се провежда от 1965 г., когато членовете на местен клуб по плуване решават да сложат освежаващо начало на годината. Голям производител на супи решава да спонсорира събитието и така то става популярно в цялата страна. Днес се провежда като благотворително събитие - всеки, който иска да участва, трябва да си купи билет. На място има медицински екипи, има и трибуни за зрители.

Това е най-мащабното, но не и единственото подобно събитие в страната.

Обикновено температурата на морската вода на 1 януари е между 5 и 7 градуса

Снимка: Getty Images

Това не спира участниците са нагазят в нея само по бански и коледни шапки

Снимка: Getty Images

В леденото къпане участват и деца

Снимка: Getty Images

На близо 200 локации (плажове, реки, езера) в Холандия се събират непоклатими пред студа ентусиасти, като общият им брой обикновено надминава 30 000 души. След освежаващото къпане традицията повелява участниците да се сгреят с горещ шоколад и холандска грахова супа.

След леденото плуване следва сгряване със супа

Снимка: Getty Images