Ако сте почитатели на виното, със сигурност не чакате 14 февруари, за да заредите рафтовете у дома с бутилки качествено вино.

Може би сте от онези хора, които винаги пътуват с полупразен куфар, за да могат на връщане да го напълнят с бутилки?

А може би тепърва се запознавате с необятния свят на виното и се чудите накъде да се отправите, за да подхраните новата си страст.

В почти всяка страна по света можете да пиете местно вино, но ако искате да започнете с наистина интересни винени дестинации, ето няколко идеи.

 

Португалия

Португалия е място за пиене на вино с гледки

Снимка: iStock by Getty Images

Всички са чували за портото (или портвайн), но малцина познават в детайли другите португалски вина. В страната се отглеждат над 200 сорта грозде - местни и международни, и ако искате да се запознаете с местната винена география, ще ви е нужно повече от 1-2 посещения на страната.

Ако искате да започнете от най-известните винени региони, изберете поречието на река Доуро, Алентежу или Вино Верде.

Тенерифе

Гуачинче и до днес са места за обикновена храна и домашно вино

Снимка: iStock by Getty Images

Виненото преживяване на остров Тенерифе е специално не само заради чудесните винарни, разположени из целия остров, но и заради местния тип заведения, наречени гуачинче. Това са заведения, в които се сервират проста храна и вино, което се произвежда от собственика на заведението.

В миналото гуачинче била непретенциозната стая, в която производителят на виното едновременно държал инструментите си за обработка на земята, бъчвите с вино и може би стария си мотоциклет. Имало тезгях, на който продавал виното в компанията на домати със зехтин и риган, козе сирене и печено месо. В наши дни много от тези заведения имат далеч по-модерен вид, но все пак носят по нещо от атмосферата на миналото. Ще откриете гуачинче из целия остров, но най-много са в северната му част.

Сардиния

Освен с местните си вина, Сардиния е известна и със сиренето си пекорино

Снимка: iStock by Getty Images

Всички са чували за световноизвестните вина на Тоскана и Пиемонт, но когато обмислят дестинации за винен туризъм, малцина се сещат за Сардиния. Вторият по големина остров в Италия остава встрани от светлините на прожекторите и това прави откривателството още по-вълнуващо.

Комбинирайте почивка на плажа, среща с древната история на нурагите и дегустация на традиционните за Сардиния сортове като нурагус, верментино, бовале, моника и вернача.

Бордо

Шато в Бордо

Снимка: iStock by Getty Images

Бордо е абсолютна винена класика, където на едно място можете да се докоснете до изискания вкус, природата и ексклузивните френски вина. До не толкова отдавна Бордо оставаше почти затворен за света - шатата не отваряха вратите си за посетители, а голяма част от виното се разпродаваше на аукциони.

Сега ситуацията е доста различна. Можете да дегустирате вино, да нощувате в историческо шато, да изминавате винени маршрути или да се запишете на курс за дегустатори.

Грузия

Винарска изба в Телави, столицата на Кахетия, Грузия

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки, който е опитал грузинско вино, съжалява, че не го е направил по-рано. Сред местните сортове, които трябва да опитате, са саперави, мцване, чинури, александрули и цоликури. Повече от 60% от грузинските лозя се намират в най-източната част на страната - Кахетия. Тук можете да се разхождате сред лозята в долината Алазани с чаша кехлибарено вино в ръка и с поглед, зареян в Кавказките планини в далечината.

Мендоса

Лозя в Мендоса с гледка към Андите

Снимка: iStock by Getty Images

Мендоса е най-големият винен регион в Аржентина. Тук, на високо плато на ръба на Андите, всяка година се произвеждат около 70% от виното в страната. Тук френският сорт малбек е открил своя нов южноамерикански дом и е основа за плътни червени вина.

Първите, които започват да отглеждат вино в района, са йезуитски монаси през 16-и век, които донасят лози от Европа и взаимстват техники за отглеждането им от племената инка и уарпе, които живеят тук преди тях. Днес град Мендоса е център на винения туризъм в страната, като тук ще ви е трудно да изберете сред многобройните винени турове, винарни и барове.