Зимата уверено се настанява, но това не означава, че приключението трябва да се отложи - всъщност това е един от най-добрите сезони в годината за пътуване. И ако търсите вдъхновение за зимни дестинации, предлагаме ви няколко възможности. Тези места блестят през студените месеци - независимо дали става дума за дестинации със зимно слънце, които предлагат бягство от студа, или за места, в които лятото ви приласкава.

Дивият Запад на остров Бали

Снимка: iStock by Getty Images

Пренаселен, свръхразвит и експлоатиран или най-красивият остров в света? Балинезийците вярват, че всичко - доброто и лошото, животът и смъртта, красотата и грозотата - се намира в състояние на вечен баланс. Понякога две очевидни противоположности могат да бъдат верни едновременно.

Ако изберете да оставите тълпите туристи зад гърба си и да пътувате четири часа от летището - ще откриете различен от брошурите свят - дивият запад на острова.

Отново ще се радвате на прелестта на Бали, но ще можете да се насладите на общуването с местните, да сърфирате с тях, да чуете вълнуващи истории, и да се "гмурнете" в един от най-красивите изгреви на света. Неоновата мозайка от оризови насаждения, дните с хората, които пазят традициите, въпреки туристите, ще ви дарят с неповторими преживявания. В западната част на острова всеки може да живее като истински балинезиец.

Бали все още заслужава репутацията си на най-красивия остров в света. Тук е вечен празник. Почти всеки ден се чества някое божество. Но разнообразните фестивали на острова се провеждат на всеки 260 дни или 6 месеца. Балинезийците вярват в годишния кръговрат, затова всеки шест-месечен период за тях е повод за честване.

Основните градове на острова са пристанището Сингараджа, разположено в западната част на острова и столицата Денпасар, на южния му бряг. Град Убуд западно от Денпасар със своята архитектура, изкуства и занаят, е смятан за културният център на Бали. Едни от забележителностите там са художествената галерия за женско изкуство "Сенивати" и музеят "Рудана".

Салар де Уюни - солената пустиня на света

Снимка: Pixabay

Салар де Уюни - най-голямата солена равнина в света, е неземен пейзаж. С размерите на Ямайка, солната пустиня се е формирала от пресушаването на праисторическото езеро Минчин, което някога е покривало по-голяма част от югозападна Боливия. Под дебелата солна кора се крие огромно находище на литий, което представлява между 50-70 % от световния резерв, a годишно от Салар де Уюни се извличат невероятните 25 хиляди тона сол. Това е ослепително бяло пространство, осеяно с острови от гигантски кактуси, заобиколено от извисяващи се планини и вулкани, дом на приличащи на зайци вискачи.

Снимка: Pixabay

Уюни е сурово място. Градът е разположен на височина от над 3 500 м. Освен като дом на вискачи, мястото е известно със свирепите си ветрове и силното слънце. Високата надморска височина може да ви причини силно главоболие и дори височинна болест, ако не сте внимателни. Според опитните пътешественици, най-доброто време за посещение е през дъждовния сезон в Боливия - от ноември до април. Тогава големи части от Салар де Уюни се наводняват, създавайки умопомрачителен огледален ефект.

Капри и Сардиния - романтичното бягство от цивилизацията

Снимка: Pixabay

Зимата е най-добрият сезон за посещение на остров Капри. Потокът от туристи, които се стичат към него през останалата част от годината, намалява и можете да откриете място с невероятна история. Тук Тиберий прекарва последните си години, управлявайки Римската империя, и всъщност е първият "турист", който пристига, бягайки от Рим. В Капри са живели отшелници, теософи, индустриалци като Алфред Круп, писатели като Греъм Грийн и Пабло Неруда, известни лекари като Аксел Мунте. Лесно и увлекателно е да се открият техните следи, да се разпознаят местата, за които са разказвали. Природата е красива, гледките са великолепни, такситата са стари американски открити автомобили от 50-те години. А през зимата, ако имате късмет (или лош късмет), бурното море ще блокира корабоплаването на фериботите за няколко дни - така ще останете в Капри по-дълго от очакваното.

Снимка: Pixabay

Морето през зимата е само ваше. Светлината вече не е толкова ослепителна, а уютна, във водата се отразяват тъмни облаци и наоколо няма никого. В Сардиния плажът на Каляри - Poetto - е идеален за дълги разходки. Винаги можете да намерите и отворен бар, където да хапнете паста от скариди и да изпиете чаша вино.

Питсфийлд - зимната приказка на "Моби Дик" и Масачузетс

Снимка: iStock by Getty Images

Зимата в това градче е великолепие - пухкав сняг, горещ шоколад и омиротворяваща тишина. За посетителите Питсфийлд и околностите му предлагат приятелски настроени жители, евтини и почти свободни от опашки ски зони. Няколко олимпийски шампиони са се учили да карат ски по склоновете на планината. В Бъркшър има и десетки езера за пързаляне с кънки и неофициални хокейни мачове, както и безкрайни поля и горски пътеки за каране на ски или преходи със снегоходки. Ако се вгледате в небето за миг, вероятно ще забележите поразителния полет на кървавочервен кардинал над заснежения свят - гледка, която олицетворява красотата на северноамериканската зима.

Бъркшър съчетава заниманията на открито с музеи от световна класа като Института за изкуство "Кларк" и Музея за съвременно изкуство в Масачузетс. Една от най-предпочитаните дестинации е Arrowhead, фермата на Херман Мелвил в Питсфийлд. Застанете до камината на автора на "Моби Дик", а след това погледнете от прозорците на кабинета на Мелвил към планината Грейлок, и най-високия връх в Масачузетс, за чиито контури се твърди, че напомняли за бял кит. След това можете да се отправите към кафенето на Дотти на Северната улица в центъра на Питсфийлд за най-вкусния горещ шоколад.

Дахаб - египетското златно време

Снимка: iStock by Getty Images

"Дахаб" означава "злато" на арабски език, въпреки че точният произход на името не е ясен. Някои смятат, че то идва от бедуинския израз за "времето е златно", al waqt min thahab, докато други твърдят, че произлиза от древното злато, отмито от планините от сезонните дъждове, или от пясъчните наноси, отложени от наводненията в залива.

В Дахаб е Меката на гмуркачите. Но тук е и истински рай за любителите на пържения карагьоз или групер, изпечен до съвършенство на барбекютата на плажа. Оттук можете да се насладите на далечните върхове на Арабския полуостров, позлатени от изгряващото слънце.

Снимка: iStock by Getty Images

Златото, което Дахаб дълго време се опитваше да задържи, е онова, което носиш в джоба си. Откакто преди десетилетие в Северен Синай избухва въстание, чуждестранните туристи се въздържат от него, което нанася трайни щети на местната търговия. Сега Дахаб бавно връща славата си на хипи рай. Макар че има много луксозни хотели и заведения, лежерната атмосфера е запазена и можете да се радвате на спокойна почивка. Курортът е отправна точка и за посещение на Синайския манастир - един от най-старите в света, където според библейските разкази Мойсей е видял горящия храст. Задължително е да бъдете с местен водач, когато навлизате в пустинята, където неминуемо ще срещнете бедуините и тяхната култура. Единствено с водач ще знаете как да се държите, за да избегнете недоразумения, макар бедуините да са свикнали с любопитните туристи. Тук се намират и някои от най-популярните обекти за катерене - Уади Кид, Уади Насуп и Уади Кнай.

Пуерто Игуасу - в сърцето на джунглата 

Снимка: iStock by Getty Images

"Зрелищно!" Дори само с тази една дума може да се обобщят водопадите Игуасу. Ако искате да сте сред първите и да имате достатъчно време да се дивите на гледката, трябва да пристигнете рано и да се качите на първия влак до Дяволското гърло. Ще срещнете маймуни капуцини, които се разхождат покрай него, но компания ще ви правят и туканите. Можете с часове да се взирате с благоговение в необятността на водите, които са изминали хиляди километри през Амазония, за да стигнат до това място, за да се спуснат в тесния пролом. В Пуерто Игуасу не пропускайте градината с колибри, които са толкова изящни с дъгата от ослепителните си цветове. Разходката в джунглата не е за всеки, но ако сте стигнали до тук, не се лишавайте то това приключение.