Турция е близка и понякога се изкушаваме да си мислим, че я познаваме добре.

Тръгнете ли из страничните пътища обаче, кривнете ли от отъпканите туристически маршрути, ще откриете изумителни места - заливи, каньони, исторически села и изоставени градове, които ще си оставят без дъх.

Не е преувеличено да се каже, че следващите няколко забележителности в съседката ни са невероятни.

Тяхната отдалеченост или труднодостъпност ги правят идеални за търсачите на приключения.

Вижте снимки >>>

Амася

Градът на османските принцове Амася

Снимка: iStock by Getty Images

Наричат Амася градът на османските принцове.

Целият град е като музей на открито със своите старинни къщи, а на заден фон в скалите са изкопани невероятни гробници на понтийските царе. Гробниците са на повече от 2000 години и вечерно време са още по-впечатляващи, когато са осветени. Включени са в Световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Ани

Изоставеният арменски град Ани

Снимка: iStock by Getty Images

Този средновековен арменски град е изоставен отдавна и днес от него са останали предимно скелети на църкви, заради което го наричат Града на 1001 църкви.

Някога е бил оживено място, разположено на едно от разклоненията на Пътя на коприната. Днес е забравено и остава встрани от основните туристически маршрути в Турция.

Капуташ

Плажът Капуташ

Снимка: iStock by Getty Images

Плажът Капуташ се намира сред едноименните стръмни скали, които сякаш са се притиснали една в друга и искат да скрият плажа от очите на туристите. Приключението започва още със слизането от колата, след което ви очакват 187 стъпала надолу. Морската вода при Капуташ има необикновен тюркоазен цвят Гледката от височината на шосе D400 е вероятно най-силният магнит за посетителите на плажа Капуташ

Още една достатъчно добра причина да посетите Капуташ е Синята пещера, до която има организирани турове с лодки.

Долината на мъдростта

Долината на мъдростта край Анталия

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето хора, които прекарват лятната си почивка на море в Анталия, дори и не подозират до какво природно бижу се намират. Долината на мъдростта (Билгелик) крие едно от местата с най-изумителни гледки в Турция - каньонът Тазъ.

Каньонът е непознат дори за турците и това го прави идеална дестинация, на която да избягате поне за малко от ваканционните тълпи.

Амасра

Черноморската изненада Амасра

Снимка: iStock by Getty Images

Българите познават предимно средиземноморското крайбрежие на Турция, а черноморското е почти непознато. Точно там се намира крайбрежното градче Амасра.

Плажовете и природата в околностите на Амасра са причина за нарастващата му популярност през последните години. Край града има два острова - Големият остров и Заешкият остров.

Халфети

Снимка: iStock by Getty Images

Наричат Халфети Потъващия град, защото след построяването на язовир Биреджик, голяма част от него остава под вода. Най-популярното място за снимки е подаващото се над водата минаре на джамията.

Едва през последните години градчето започна да влиза в радарите на авантюристично настроените туристи заради 3000-годишната си история и фокуса си върху бавния живот.

Долината на пеперудите

Долината на пеперудите, погледната отвисоко

Снимка: iStock by Getty Images

Ако за курортния град Фетие определено може да се каже, че е популярен сред почитателите на турското море в България, то плажът, известен като Долината на пеперудите по-скоро е сред тайните места. Плажът се пази в тайна не само от хората, но и от природата - заобиколен е с непристъпни високи скали от всички страни, освен откъм морето. Мястото носи името си на над стоте вида пеперуди, които живеят тук. Сред цветните насекоми има и ендемични видове като тигровата пеперуда в бяло, оранжево и черно.