Пътуването по време на пандемия е всичко друго, но не и лесно. Дълги опашки, купища документи, броене на часовете на валидност на PCR тестове - лежерните безстресови почивки, организирани в последния момент останаха в миналото за още известно време.

Има начин обаче как да вземете най-доброто от текущата ситуация и да бъдете толкова подготвени, колкото въобще е възможно.

Следват 7 съвета от първа ръка, които събират най-ценното от международното пътуване през последните няколко месеца.

Проверете десет пъти актуалните правила за влизане в дестинацията си и за транзитните държави

Правилата за транзитни пътници обикновено не са толкова строги, както за останалите - както на летищата, така и при преминаване на държава с автомобил или организиран транспорт. Неприятното е, че тези правила постоянно се сменят. Затова се уверете, че сте проверили не веднъж и два пъти къде какво се изисква.

Проверете актуалните правила за посещение на музеи, ресторанти и други

Доскоро беше достатъчно да проверите изискванията за преминаване на границата, но много от дейностите, свързани с туризма, вече също подлежат на специален режим в много държави. Проверете дали се изисква ваксинационен сертификат при влизане в заведение, посещение на забележителности (най-добре да проверите на сайта на съответната атракция, там COVID-19 информацията винаги е на видно място) и др.

Снимка: Unsplash

Ако пътувате със самолет, отидете на летището МНОГО по-рано

Дестинации, за които преди авиокомпаниите съветваха пътниците да бъдат на летището 2 часа по-рано, сега са в списъка с препоръка за 3 часа по-ранно пристигане. Четете внимателно какво пише на билета ви и в имейла с информация, който ще получите - а след това увеличете времето поне с още един час. Може да чакате за нищо, а може и това да ви спести много нерви и закъснение. Достатъчно е един пътник да вдигне скандал, тъй като не е разбрал правилно изискванията, за да се забави опашката с половин час.

Ако въвеждат някое ново правило по време на престоя ви, очаквайте хаос

Под хаос се има предвид всичко от протести срещу новата мярка до сериозни забавяния в обслужването и придвижването заради неясноти около прилагането ѝ. Ако сте попътували по време на пандемията, със сигурност знаете, че това не се случва само в България и може неочаквано да ви забави, затова непременно предвидете допълнително време за транспорт и организация в този случай.

Пригответе се да изчаквате повече от обичайното

Броят на туристите е сериозно намалял по време на пандемията, но строгите мерки са причина нещата да се случват бавно по забележителностите дори и с една пета от доскорошните посетители. Подгответе се психически, че може да почакате малко повече да влезете в някой музей или да седнете в ресторант и не бъдете онези неприятни хора, които се оплакват и при най-дребното неудобство.

Спазвайте стриктно правилата, дори и местните да не го правят

Снимка: iStock by Getty Images

Навсякъде по света има противници на ваксините, маските и ограниченията, но като туристи е по-добре вие да спазвате всичко стриктно. Именно фактът, че сте чужденци, може да привлече вниманието на полицията и други глобяващи органи.

Резервирайте дата и час за посещение на големите забележителности

Почти всички световни забележителности въведоха ограничение на броя на посетителите, които могат да влизат за един ден и дори в определен час, за да е възможно спазването на дистанция между посетителите. Навсякъде, където има такава опция, се възползвайте. Ако дойдете на място и разчитате да чакате на опашка, това може да отнеме много време дори и хората пред вас да са една шепа.