Догодина Абу Даби ще пусне метаверсия на известната си столица на развлеченията - остров Яс. Развлекателният район на емирството е дом на тематични паркове, писта за Формула 1, търговски центрове, но в стремежа си да направи острова още по-достъпен за световната аудитория, Абу Даби взима революционното решение, съобщава Euronews.

Metaverse предлага на потребителите вълнуващо потапяне във виртуален свят. В момента се разработват стотици метавселени. Компании като Roblox, Meta и Epic Games работят върху свои собствени платформи.

Какво се предлага на виртуалния остров Яс?

Министерството на културата и туризма на Абу Даби (DCT Abu Dhabi) обедини усилията си с редица компании и технологични платформи, за да превърне 25-километровия остров в дигитално пространство. Потребителите ще могат да се срещат, да играят игри и да изследват острова. Посетителите ще могат също така да строят виртуални домове и да посещават предлаганите тематични паркове. Сред атракциите са най-бързото влакче в света във Ferrari World и възможността да се разхождате по пистата за състезания от Формула 1. Дигиталният остров е във фаза на разработка, но се планира да бъде завършен през първото тримесечие на 2023 г.

"С метавселената на остров Яс каним света да изпита вълнението на невероятната дестинация за отдих и развлечения в Абу Даби - виртуално - както никога досега. Тъй като предложенията на емирството се развиват, този проект предоставя нова и завладяваща перспектива, която позволява на света да открие Абу Даби в свое собствено време и пространство. Иновативната интерактивна платформа е идеална за подчертаване на изключителните преживявания, свързани с начина на живот, културата и развлеченията, които Абу Даби предлага на всички посетители, и ще даде възможност както на виртуалните жители, така и на пътуващите, да съставят свой собствен уникален маршрут из Абу Даби - в рамките на една изцяло нова сфера на реалността.", заявяват от Министерството на културата и туризма на Абу Даби.

Ако виртуалният свят не е за вас, защо не посетите остров Яс в реалния живот?

 

Снимка: iStock by Getty Images

Изграждането на изкуствения остров започва през 2006 г. и оттогава той се е превърнал в център за туристи, търсещи вълнуващи преживявания. Във Ferrari World ще откриете най-високото влакче в света, но и редица подходящи дори за деца атракции. В Yas Waterworld ще изживете незабравими приключения, а след всички тях, ще можете да възстановите енергията си с кулинарно изживяване от световна класа. Отидете в Angar, ако предпочитате модерна индийска кухня или посетете Cipriani, най-добрия италиански ресторант на острова. Сред ястията са торта с ванилия и ризото "alla Primavera". Ако пък искате да опитате нещо по-непринудено, не пропускайте Emmy Squared, където ще намерите удивително вкусна пица.

Остров Яс се утвърждава и като спортна дестинация. На 20 ноември на пистата Yas Marina Circuit на острова се проведе Гран при на Абу Даби, а ако сте там по време на Световното първенство по футбол, има зона и за футболните фенове.

За нещо съвсем различно обаче не пропускайте да посетите Clymb Abu Dhabi. Центърът е дом на най-голямата в света закрита зона за скокове с парашут, която ще ви издигне на невероятните 34 м във въздуха, и на най-високата в региона закрита стена за катерене - можете да се изкачите на 40 метра.

И това не е достатъчно, разбира се - има и епично голф игрище. Yas Links Abu Dhabi предлага на голфърите невероятни гледки към Арабския залив, докато преминават през шампионското игрище с 18 дупки. Има и вариант с 9 дупки.

А ако не сте готови за истинското голф игрище, изчакайте до 2023 г. и вижте дали ще можете да се справите в метавселената.

Снимка: iStock by Getty Images