Бухара е мистично място. Една от най-удивителните истории, разиграли се там, се случва преди 40 години. По време на турне настаненият в местен хотел руски актьор, певец и поет Владимир Висоцки, чиято годишнина е след дни, издъхва в стаята си, а личният лекар, който винаги го придружава, успява, след като констатира спирането на сърцето му, по някакво чудо да го съживи след няколко минути. Две години по-късно той ще си отиде завинаги.

Разказана лично от сина му и неговите най-близки приятели и свидетели на уникалнтото събитие това е фабулата на последния филм за суперзвездата „Спасибо что живой”. След извършеното чудо докторът сяда край езеро, което и днес ще видите в самото сърце на Бухара. То е в градината на прекрасната и нестандартна джамия на града, която отдалеч може да ви се стори като хотел или административно здание. Тя се намира срещу Кулата на Бухара – някакъв недостатъчно убедетилен местен опит за алтернатива на Айфеловата. От другата стана на улицата е невероятната и автентична стара крепост на Бухара.

Това е някогашният стар град или по-точно дворцовият комплекс на местния шейх. Той е седял на богато орнаментирания си трон точно допреди един век, когато държаницата му влиза в състава на Съветския съюз.

Престолът е на най-високото място в нещото като тронна зала – голямо квадратно пространство – вътрешен двор на специална сграда, под открито небе. В съседство, в някогашната зала за срещи на владетеля, е подреден скромният музей, където е разказана с предмети от различните епохи проточилата се поне в 4 хилядолетия история на това чудно място, включително за времената, когато тук са живели прабългарите. В дворцовия комплекс, наричан още Арк, впечатлява и старата джамия, също без куполи и минарета като по-съвременната извън крепостните стени от 4-ти век, необичайно тумбести и „дупчени” по специалната местна строителна технология.

Другата основна забележителност на града е храмовият комплекс „По-и-Калян” на нещо като десетина минути пеша зад крепостта. Там са събрани няколко джамии и медресета на 5 века, много красиви и впачетляващи, около които е развит цял квартал от направени в по-ново време дюкяни, заведения, галерии и музейчета. Всички обекти и бурната търговия с много пазарене, която развиват местните хора, са зорко наблюдавани от специалната туристическа полиция, съставена от симпатични млади дами, говорещи сравнително добре не само руски, но и английски език.