Ако има класация за най-тайнствените неща в България, останалите от траките гробници, светилища и мегалити гарантирано ще се класират в челната тройка.

Много малко са сигурните неща, за които няма спор сред учените.

За култа на траките към Слънцето се съди по многобройните светилища, разположени така, че във важни дни от годината слънчев лъч да попада на определено място.

Мегалитът край казанлъшкото село Бузовград, известен като Слънчевата врата, Вратата на Богинята Майка или Вратата към отвъдното, е сред тях.

Вижте снимки >>>

Скалният прозорец, през който слънцето преминава по залез

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво ще видите при мегалита край Бузовград

На възвишението над село Бузовград има основа от скали, върху които са подредени още няколко скални къса, в които е изсечен отвор с височина около 180 см. През отвора се виждат равнината, села и язовир.

Встрани от мегалита се намират още обработени от човешка ръка скали - трон и жертвеник. Такива се срещат и на други тракийски светилища, като например в Бегликташ край Приморско.

Поглед отвисоко към близкия язовир

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Теории за функциите на мегалита

Според една от теориите не е случайно, че слънцето преминава през скалния прозорец при залез. Възможно е по този начин слънчевият лъч символично да обозначава прехода от живота към смъртта, от изгрева към залеза. При олтара вероятно са се поднасяли различни свещени течности (при траките това обикновено са били мед, мляко, вино и кръв от жертвени животни). Съществуват предположения, че тук са извършвали ритуали при погребения на видни личности и жреци.

Поглед отвисоко

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Има и друга теория, според която на отсрещните планински възвишения, които се виждат през скалния прозорец, е имало подобни съоръжения, които може да са се използвали за сигнализиране при нападения и други важни събития.

Предполага се, че мегалитът е използван и като календар. В деня на лятното слънцестоене (21 юни) слънчевите лъчи, преминаващи през скалния прозорец по залез, падат на определено място на отсрещната скала.

Проучванията сочат, че мегалитът се е използвал още преди появата на траките по тези места, а след това е наследен и от самите тях, като са го пригодили за своите култове.

Как се стига до мегалита над село Бузовград

По пътеката към мегалита

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

От центъра на селото има изградена екопътека до мегалита. Табели ще ви отведат нагоре през гориста местност. След около 2 км (около час нормално темпо) ще стигнете до възвишението, на което се намира мегалитът.

Паметна плоча напомня, че през 2006 г. тук е разпръснат праха на траколога Александър Фол.

Носете си достатъчно вода и слънцезащитен крем през лятото.