Belgadia е проектиран така, че да напомня Бъкингамския дворец, но и да има неповторим облик. Елегантното имение е реновиран кралски дворец от 18 век в източноиндийския щат Одиша. Макар че в продължение на пет поколения е приютявал и забавлявал гостите на кралското семейство на Майурбхандж, неотдавна собствениците му, които са принцеси, го превърнаха в бутиков хотел, носител на множество награди. Сестрите не само са решени да възстановят двореца с 11 спални и площ от 2100 кв. м. до предишната му слава, но и да го направят по начин, който запазва културата и историята на Одиша.

Акшита Бхандж Део и сестра ѝ Мриналика - принцесите на Майурбхандж - са част от династията Бхандж - кралско семейство, произхождащо от централните и северните райони на Одиша, чиито корени водят началото си от 697 г. Сестрите са 48-ото поколение и първото, което израства след разделянето на страната.

След обявяването на независимостта на Индия през 1947 г. и премахването на "тайните кесии" (плащанията, извършвани на кралските семейства от индийското правителство през 1971 г.), поддържането на грандиозни имоти се превръща във финансово предизвикателство за повечето кралски особи и преустройството им в хотели се оказва хитър бизнес ход.

Снимка: belgadiapalace.com

Макар че в Индия има редица преустроени кралски дворци, възможността да отседнете в такъв, в който все още живеят кралски особи, и да научите за историята на региона от самото семейство, е рядкост.

Всъщност ежедневното присъствие на семейството е ключово за успеха на двореца Belgadia. Акшита редовно развежда гостите из имота и е силно ангажирана с местните занаятчийски проекти, като например тъкането, докато баща им, махараджата, играе билярд с гостите, и им разказва истории за славни времена, но и за местните проекти за опазване на околната среда.

Първоначално родовото имение е било използвано за забавление на гостуващи от чужбина високопоставени лица, а дворецът е предлагал вълнуващи възможности за техния отдих - билярдни зали, обширни библиотеки и огромна бална зала Edo с висок таван и изящни полилеи.

Снимка: belgadiapalace.com

Интериорът излъчва блясъка от началото на 20 век, период, който често се смята за златната ера на региона - от суинг и джаз музиката, която звучи в балната зала, до стените, украсени с паунови пера - намек за местния фолклор, според който династията Бхандж е родена от очите на пауна. Всяко поколение е допълвало двореца, но сестрите са тези, които са осигурили дълголетието му и които с работата си преосмислят ролята на индийските кралски особи.

 "Мисля, че родителите ми бяха наистина изгубеното поколение. Те видяха как се премахват тайните плащания и вече нямаха никаква роля, докато аз и сестра ми израснахме след икономическата либерализация, с достъп до световните новини - и след това избрахме да се върнем и да направим нещо за нашите общности", казва Акшита пред BBC.

Снимка: belgadiapalace.com

Акшита и Мриналика започват да ремонтират имота през 2015 г. Работата върви бавно поради силния фокус на сестрите върху запазването на автентичния и исторически точен декор. Преработват някои от старинните мебели, а други дизайнерски решения идват от изучаването на скицника на дядо им и архивните снимки, много от които сега са изложени по стените на имота.

Те обаче са добавили и модерен привкус, като ярките цветове по стените, залата за прожектиране на филми, плувния басейн и гигантския комплект за шах на открито. Този подход изглежда работи. Комбинацията е помогнала да се привлече вниманието към двореца Belgadia. Дори Vogue India снима тук свои фотосесии. Имотът вече съществува по необичайната линия между кралски дворец и елегантен дом, като гостите се смесват в общите зони за забавление, играят шах и гледат филми в залата за прожекции.

Акцентът върху опазването на околната среда, съчетан с въвеждането на съвременни удобства като ефективен водопровод и WiFi, е бил предизвикателство. "Една от най-трудните части беше да се гарантира, че е функционално и все пак да се запазят историческите детайли на дома", обяснява Акшита. "Стените на двореца са толкова дебели, че беше трудно да се прокарат тръбопроводи и кабели, а стълбите трябваше да бъдат специално изработени".

Одиша не е в полезрението на повечето чуждестранни туристи, но сестрите искат да променят това. Те са много активни в социалните медии, поддържат акаунти в Twitter и Instagram за хотела, както и се появяват в многобройни статии в списания, популяризиращи както хотела, така и региона.

Въпреки че тези усилия очевидно помагат на бизнеса, те имат и друго, не по-малко важно значение - спомагат за повишаване на популярността на Одиша - щат, в който 23% от населението се състои от племенни общности - и защитават културното наследство на региона, като осигуряват платформа за артисти и изпълнители.

Снимка: belgadiapalace.com

"Тази част от света не е оценена по достойнство по отношение на изкуството и културата и затова искахме да направим това. Ако хората се интересуват от кралски особи, това е чудесно, но ако можем да използваме този интерес и да го насочим към усилията на общността и лидерите на общността, тогава това е нашата надежда и цел в Belgadia", обяснява Акшита.

Процент от приходите от престоя на гостите отива във фондация "Майурбхандж" - благотворителен фонд, основан от сестрите, който подкрепя местните общности чрез програми за изкуство, спорт, образование и създаването на канализация. В имота се помещават и ателиета за художници, което позволява на гостите да закупят произведения на местни творци. Организират се различни концерти и спектакли, разказващи истории за богове и богини. "Знаем, че дворецът и наследството няма да се запазят, ако няма подкрепа от общността, както и че туризмът има мултиплициращ ефект върху работните места и поминъка. Единственият начин Belgadia да просъществува още няколкостотин години е, ако хората си мислят: "този имот има значение за мен", казва Акшита.

Сегашните две поколения кралски особи от Майурбхандж живеят на второто ниво на двореца, като Акшита и сестра ѝ са в едното крило, а родителите им - в другото. В общото жилищно пространство, което преди това е било личната стая на покойната ѝ баба, посетителите могат да видят влиянието и в дизайнерските решения.

Омъжването на принцеси за представители на други кралски семейства е било често срещано явление в Индия, а бабата на Акшита е била принцеса на Непал. Акшита се шегува: "В тази стая няма да намерите никакви снимки на мъже, само портрети на баба ми с нейните сестри". Има обаче цял шкаф, посветен на наградите, които кучето на баба ѝ е спечелило. Този синтез на лични артефакти, съчетан с всички удобства на бутиков хотел, отличава двореца Belgadia от другите индийски кралски имоти. Но това озадачава и бабата на Акшита, която живее в имота до смъртта си през 2020 г. "До кончината си тя така и не можа да разбере защо има други хора в имота", споделя Акшита.

Снимка: belgadiapalace.com