Джаксън Хайтс, квартал в северозападния край на Куинс, е известен като най-мултикултурните места на Земята. Трудно е да се посочат точни цифри, но се смята, че в Джаксън Хайтс живеят около 180 000 души, които говорят поне 160 езика.

В южния край на квартала се намира булевард "Рузвелт". Тук разговорите не спират, дори когато над главите на събеседниците се разнесе оглушителния шум на влак № 7 - те просто стават още по-шумни.

Работилници за ремонт на телефони, управлявани от тибетци, с импровизирани светилища, изложени между пластмасовите капаци на iPhone, и латиноамерикански пекарни, в които се приготвят almojábanas (колумбийски хляб със сирене) и хрупкави емпанадас, са само част от денонощната глъчка.

Отначало е плашещо - толкова много езици, толкова много неща за продан - но ако се впишеш във френетичния ритъм на мястото, то става хипнотично. Подобно на самия Ню Йорк, булевард "Рузвелт" е оживен, опияняващ водовъртеж от културен обмен и търговия. Тя е разхвърляна и невинаги красива, подобна на нашите битаци, но ако знаете къде да търсите, можете да откриете вълшебство.

Снимка: Getty Images

Това е олицетворение на Ню Йорк - шумна среда, привличаща хора от цял свят, дошли, за да се опитат да подобрят живота си и този на децата си.

Макар че посетителите на Ню Йорк може би са по-склонни да посетят Сентрал парк или Статуята на свободата, за да опознаят Голямата ябълка, няма по-добро място от Джаксън Хайтс, за да се почувства ДНК-то на града, да се разбере как е започнал и да се прозре накъде върви.

Джаксън Хайтс е идеалната версия на Ню Йорк - това е градът, който може да бъде. Обитателите на квартала казват, че тук, повече от което и да е друго място по света, има сплотена имигрантска общност - тя принадлежи на Джаксън Хайтс.

Когато в квартала идват туристи, знаят защо са тук - за да открият истинския Ню Йорк. В района всяка улица носи своя индивидуалност. Някои са тихи и спокойни, но "Рузвелт" е като кошер.

Снимка: Getty Images

Някои от обитателите на Джаксън Хайтс изобщо не искат да излизат от квартала - нямат и причина. Всичко, от което се нуждаят е тук.

Следвайте тълпата на изток от Diversity Plaza, пешеходната зона близо до входа на метрото на Jackson Heights-Roosevelt Avenue, и Малката Индия (донякъде погрешно название, като се има предвид равният брой тибетци, непалци, имигранти от Бангладеш, пакистанци и други групи, които живеят тук) се превръща в Малка Колумбия (Еквадор, Перу, Аржентина и Уругвай). Това, от своя страна, се слива с туптящото сърце на LGBTQ общността в Куинс, чийто център е Friend's Tavern, най-старият гей бар в Куинс.

Снимка: Getty Images

В това, че Джаксън Хайтс се превръща в място, което празнува разнообразието, има някаква поетична справедливост. Джейсън Антос, изпълнителен директор на Историческото дружество на Куинс разкрива пред BBC, че преди Първата световна война районът е бил почти необитаемо блато, наречено Trains Meadow, където хората са ловували лисици и гъски.

Земята е закупена от корпорацията Queensboro през 1914 г. с идеята да бъде създадено място, където белите американци от средната и висшата класа да живеят в прекрасно обзаведени апартаменти в английски двор, като същевременно са близо до Манхатън. Това е и така наречената "ограничена общност", в която на цветнокожите, евреите и други маргинализирани групи е забранено да купуват имоти.

Средната бяла класа бързо се установява в квартала, привлечена и от добрата транспортна връзка. През последните месеци на Първата световна война в сърцето на Джаксън Хайтс е удължена линията на метрото IRT (сега влак 7). Но визията на Queensboro не просъществувала дълго. След като в продължение на години нюйоркчани се противопоставят и протестират срещу расистките закони за сегрегация от този период, те най-накрая успяват да десегрегират квартала след Втората световна война, а това в крайна сметка води до днешния Джаксън Хайтс.

Снимка: Getty Images

В наши дни посетителите на Джаксън Хайтс обикновено идват в квартала заради репутацията му на гастрономически рай - тук може да опитате наистина превъзходни ястия от цял свят. А жителите на района разказват за ресторантите си и уличната храна с необуздана страст. Разходките из квартала се превръщат в игра на тема колко държави можем да посетим за един ден., споделя екипът на BBC. Когато някои казват, че Ню Йорк е столица на света, те говорят именно за тази част на града.

И все пак, районът не е само микрокосмос на Ню Йорк заради кулинарното и културното си разнообразие, но отразява и начините, по които Ню Йорк бързо се променя. В град, който в миналото е служил като глобален квартал за хора от цял свят, натискът на нарастващите наеми застрашава характера на Ню Йорк.

През декември 2022 г. градът за първи път е обявен за най-скъпия град в света от Economist Intelligence Unit, а тъй като бурната джентрификация и демографските промени карат някои да се опасяват, че се превръща в "най-голямата затворена общност в света", квартали като Джаксън Хайтс, които са дом на наскоро пристигнали хора, са особено уязвими да загубят уникалния си характер.

Снимка: Getty Images

Някога компанията Queensboro, си е представяла създаването на перфектната общност в този район. Това, което се е развило обаче, е нещо още по-утопично - жив, дишащ глобален микрокосмос, съставен от различни части, които са намерили своя дом по протежение на шумна ивица от бетон, метал и тухли; "прозорец към това, което може да бъде в бъдеще".

Когато туристите си тръгват от квартала, казват, че той е напомнянето, от което понякога се нуждаят, за да не забравят защо харесват Ню Йорк, а за една друга категория хора, Джаксън Хайтс е домът, който винаги са търсили, и в който искат да останат завинаги. 

Снимка: iStock by Getty Images