Свикнали сме да се возим в автомобилите си, да взимаме автобуса или да слизаме до метрото, за да стигнем по-бързо.

Но има градове по света, където придвижването съвсем не е толкова обичайно - поне не за тези, които не са свикнали с гледката на бамбуковите влакове на Камбоджа или на висящата железница в Германия.

Ако искате да добавите щипка необикновеност в следващото си пътуване, ето кои са местата по света, където можете да се возите на едни от най-странните превозни средства.

 

Бамбуков влак: Батамбанг, Камбоджа

Французите оставят в Камбоджа мрежа от теснолинейни жп пътища, а след края на колониалния период камбоджанците ги използвали, като се придвижвали по тях със самоделни вагонетки. Освен рамката и колелата, които са метални, останалата част на вагонетката е направена от бамбук. Към тях прикрепвали мотоциклетни двигатели.

От 2018 г. нов бамбуков влак е открит специално за туристите в провинция Батамбанг. Той се движи от хълма в подножието на прочутия храм Уат Банан до близкото село Чотеал.

Кокотакси: Хавана, Куба

Снимка: iStock by Getty Images

Кокотакситата се ползват от средата на 90-те години, като в момента всички големи градове в Куба ги имат. Тези авто-рикши се движат на газ, имат шаси от произведено в Куба фибростъкло и развиват скорост до 50 км/ч.

Бирено колело: Амстердам, Нидерландия

Снимка: iStock by Getty Images

Биреното колело се появява през 90-те години в Амстердам и още от самото начало се ползва предимно за пиене, а не за придвижване. Участниците в ергенски и момински партита са най-честите ползватели на биреното колело, което на практика представлява количка за няколко души с пейки и бар по средата, Задвижва се с човешка сила и е забавен начин да се повозите из нидерландската столица, дори и да не сте на ергенско парти.

Дирижабъл: Фридрихсхафен, Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Не е необичайно край германския град Фридрихсхафен да прелитат дирижабли. Може да си мислите, че времето на тези летящи машини отдавна е отминало, особено с анонсите за предстоящото стартиране на услуги за летящи таксита в много градове, но тъкмо тук, във Фридрихсхафен, на брега на Боденското езеро, започва историята на строенето на дирижабли.

Всеки посетител на града може да си избере маршрут от половин до два часа и да лети на борда на истински цепелин над водите на Боденското езеро. В кабината могат да се качват до 14 души едновременно, като те могат да надникнат и в пилотската кабина.

Джипни: Манила, Филипини

Снимка: iStock by Getty Images

На практика е невъзможно да откриете две еднакви джипнита в Манила, но те винаги са разпознаваеми отдалеч заради кичозната си външност. Повечето са стари американски военни джипове, трансформирани за транспорт на пътници в столицата на Филипините. Те са евтини и забавни.

Заради опита си да намалят замърсяването в Манила, местните власти забраниха използването на джипнита на повече от 15 години и затова броят им постепенно намалява.

Висяща железница: Вупертал, Германия

Снимка: iStock by Getty Images

На половин час от Кьолн се намира германският град Вупертал, който не е толкова известен със забележителностите си, колкото със своята висяща железница. Построена е през 1901 г. и е най-старата електрическа надземна жп система с висящи вагони.

Железницата се ползва като градски транспорт от над 80 000 души дневно и до днес.

На следващото видео можете да видите паралелни кадри от железницата, заснети през 1902 и 2015 г.

Левитиращ влак: Шанхай, Китай

Снимка: iStock by Getty Images

Шанхайският влак Maglev (съкратено от Magnetic Levitation - магнитна левитация) е най-бързия от своя вид в света. Движи се между летище "Пудун" и метростанция "Лунян Лу". Влакът се движи с около 300 км/ч, като изминава разстоянието от 30 км за 7-8 минути (през нощта се движи малко по-бавно). На теория влакът Maglev може да развива скорост до 431 км/ч.