Значителен ръст на посетителите отчита обектът Гьобекли тепе в турския окръг Шанлъурфа, славещ се като най-древния храмов комплекс в света, предаде Анадолската агенция.

По думите на кмета на Шанлъурфа, Югоизточна Турция, Зейнел Абидин Беязгюл, Гьобеклитепе е една от най-привлекателните за туристите дестинации в Шанлъурфа. Както Беязгюл посочва, броят на посетителите от чужбина нараства ежегодно, като туристите са привлечени от мистерията и загадките, които чакат да бъдат разкрити в Гьобеклитепе.

Снимки: BulFoto

Отделно, Шанлъурфа е притегателна за чужденците с кухнята, културата, музиката и древната си история, посочва той.

Приблизително 500 хиляди души са посетили Шанлъурфа през първите девет месеца на годината, каза Мюслюм Чобан, председател на местната Камара на екскурзоводите в района. Той очаква, че броят им ще достигне милиони много бързо след коронавирусната пандемия.

По думите на Чобан броят на посетителите се е увеличил значително след обявяването от президента Реджеп Тайип Ердоган на 2019 г. за "Година на Гьобеклитепе".

Снимки: BulFoto

Гьобекли тепе, най-древният храмов комплекс в света, е включен в предварителния списък на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 2011 г. Обектът е открит през 1963 г., а от 1995 г. разкопки на мястото извършват археолози от Германския археологически институт и турския музей Шанлъурфа. Открити са стели в Т-образна форма от Неолитната епоха, издигащи се на три-шест метра височина и с тегло от 40-60 тона. Намерени са също артефакти, датиращи от преди 12 хиляди години, сред които 65-сантиметрови човешки статуетки.