Когато слезете от ферибота, Иос може да ви се стори като най-обикновен гръцки остров - бели цикладски къщи, които блестят ослепително на слънцето, плажове и тюркоазена вода.

Но залезе ли слънцето, градът надава вой срещу луната и показва другото си лице - на един от най-популярните парти острови в света.

Иос определено е остров с две лица и дължи това на основните си посетители. Стане ли достатъчно топло за плаж, на Иос започват да дебаркират тийнейджъри и младежи в началото на 20-те си години от всички краища на планетата. Не че тук няма място и за по-възрастните, стига да могат да издържат на ритъма.

Иос денем

Притиснат между две други гръцки островни икони - Санторини и Наксос, Иос може да бледнее на фона на техния блясък, но това е само на пръв поглед. Заскитате ли из виещите се варосани улички на главния град, Хора, ще откривате поводи да снимате, гледате и възклицавате на всяка крачка.

Снимка: iStock by Getty Images

Плажовете на Иос са 36, като до много от тях се стига само с лодка, а само пет са комерсиализирани в пълния смисъл на думата.

Сред по-известните плажове, на които можете да намерите чадъри, бийч барове и интересни хора, са Милопотас, Маганари и Ялос, а за повече спокойствие изберете - Псати, Кумпара или Агиа Теодоти.

Снимка: iStock by Getty Images

Островът е разчертан с многобройни пътеки, по които можете да скитате през деня, в търсене на морски гледки, белосани камбанарии на църкви и параклиси, останки от венециански крепости или древни разкопки (Скаркос е едно от най-важните и добре запазени праисторически селища, откривани на Цикладските острови - намира се на пешеходно разстояние от Хора и има достатъчно табели, за да си представите живота по островите преди 4000 години).

На Иос се намира и гробът на Омир. Самото място е достъпно за посещения, но ще постави на изпитание любовта ви към античната литература заради липсата на сянка по маршрута и отсъствието на каквато и да било пищност на самия гроб.

Залезът

Снимка: iStock by Getty Images

Наближи ли времето слънцето да се скрие зад хоризонта, отправете се към легендарния Ios Club. Кацнал сред скалите срещу главния град Хора, клубът е мястото за посрещане на залези на Иос от повече от 40 години.

Можете да наблюдавате сменящите се нюанси на небето и морето, докато по традиция звучи класическа музика и отпивате аперитиви.

Иос нощем

След залез бийтът се забързва и всички 20-и-няколкогодишни посетители, които дотогава са си доспивали по плажовете, се отправят към клубовете в Хора. Музиката е във всички възможно стилове от EDM до рок и от гръцко до джаз, а партито е до изгрев.

Главният площад на Хора се пръска по шевовете (да се чуди човек, къде са били всички тези хора през деня?). За тази част от денонощието всеки има различна история, предпочитания и спомени (ако има спомени изобщо).

Как да стигнете

Можете да хванете ферибот от Атина или от някои от околните на Иос острови - Санторини, Наксос, Фолегандрос, Крит, Миконос, Парос и други). На острова няма летище.