Скърцащият и поклащащ се жълт трамвай 28 се носи плавно по тесните улички на Лисабон и изглежда така, както е изглеждал и през 30-те години на миналия век. В друг град този трамвай би бил изпратен в някой музей, но в португалската столица все още е неразделна част от градския транспорт.

Трамвай 28 е със сигурност най-сниманото и използвано превозно средство в столицата на Португалия. Според изчисленията всяка година той превозва 4,5 милиона пътници.

Макар повечето забележителности в Лисабон да са достъпни пеша, малцина устояват на изкушението да се качат на старовремския трамвай, който минава край повечето главни атракции и се изкачва до средновековния квартал Алфама. А и спестява изкачването по стръмните хълмове на португалската столица.

Вижте снимки на трамвай 28 в галерията >>>

Трамваят е истинска емблема на града и е отлично запазен - с дървени подове и дървени рамки на прозорците.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Историята

По улиците на Лисабон се движат трамваи от 1873 г., като в началото купетата са теглени от коне. През 1901 г. се появява първият електрифициран трамвай, а трамвай 28 е пуснат в експлоатация през 1914 г. Сегашните мотриси са от 30-те години на 20-и век.

През годините трамваят оцелява в неравното съревнование с бързите автомобили и автобуси, тъй като с компактните си размери само той може да лъкатуши из тесните улички на старинните лисабонски квартали.

Снимка: iStock by Getty Images

Трасето

Трамвай 28 се използва от местните в Лисабон, но е и любим на туристите, тъй като 7-километровото му трасе преминава през популярните квартали Граса, Алфама, Байша, Шиаду, Санта Катарина и Естрела и някои от главните забележителности на града като катедралата Се, замъка Сао Жоржи и няколко мирадоуро (панорамни площадки с гледки към Лисабон).

Целият маршрут се изминава за около 50-60 минути, а двете крайни точки са Ларго До Мартим Монис и Ларго до Прасерес.

Особено през лятото, опашките за трамвая могат да са сериозни, а вътре да е доста претъпкано, тъй като има място само за около 20 седящи и 30-ина правостоящи пътници. Ако искате да се возите на трамвай 28 заради самото возене и грациозното преминаване край историческите квартали на Лисабон, направете го рано сутрин и се качете на някоя от крайните спирки, за да имате шанс да си намерите свободна седалка.

Трамваят минава на всеки десет минути. Ако ще ползвате и друг градски транспорт, можете да си купите 24-часов билет от всяка метростанция - така ще си спестите купуването на билет всеки път, щом се качите, а и ще спестите пари.

Заради популярността си сред туристите трамваят е и магнит за джебчии, така че дръжте ценностите си прибрани и раниците си - близо до себе си.

Снимка: iStock by Getty Images

Алтернативи

Ако просто искате да се повозите на старовремски лисабонски трамвай, но не държите да гледате забележителности през прозореца, можете да се качите на номер 24. Той използва същите мотриси на почти един век, но никога не е претъпкан, защото вместо из старинните улици на Лисабон, се движи из елегантния квартал Принсипе Реал.