Лисабон е толкова цветен и изпълнен с живот, че сякаш смяната на сезоните не си личи толкова. Фактът, че градът почти никога не е виждан преобразен под снежна покривка също някак си допълва усещането, че тук животът тече едва ли не във вечно лято.

Въпреки това португалската столица се движи в своя ритъм и има своите почитатели през всеки месец от годината - от оживения, пълен със събития и тълпи август до дъждовния март.

Ето какво можете да очаквате от Лисабон през всеки сезон от годината и защо пролетта е един от най-добрите периоди за екскурзия или кратко уикенд бягство до португалската столица.

Ако отдавна мечтаете да видите Лисабон, вижте и най-добрите цени на самолетни билети до Лисабон по месеци ТУК >>>

Вижте снимки на Лисабон през всички сезони>>>

Лисабон през пролетта

През пролетта на много места в Лисабон ще видите цъфнали палисандрови дървета

Снимка: iStock by Getty Images

Цъфнали в лилаво, те стават част от палитрата на града

Снимка: iStock by Getty Images

Пролетен залез при Белейнската кула в Лисабон

Снимка: iStock by Getty Images

Заради разположението си на брега на река Тежу и край Атлантическия океан, градът е с доста непредвидимо време през пролетта. Очаквайте около 20 градуса през април (до 25 през май) и прилично количество дъжд от началото на март поне до края на април. Пролетните дъждове в столицата обикновено са кратки, макар и понякога обилни.

Май е един от най-добрите периоди да посетите Лисабон, тъй като големите туристически групи все още не са толкова много, а времето е предимно слънчево и подходящо за разходки на открито.

Лисабон през лятото

Температурите в града рядко надвишават 30 градуса и са поносими

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Лятото е сезонът да видите Лисабон, ако търсите комбинация от култура, кулинарни изживявания и време за плаж. Край португалската столица има многобройни плажове, които се изпълват с оживление от юни до септември.

Бреговете на река Тежу също се трансформират в крайградски плажове. Градусите са между 25 и 30, като понякога има периоди от около седмица, в които африкански жежки маси вдигат температурите в Лисабон до 35 градуса.

Лятото е перфектно за разходки из улиците на Лисабон и за екскурзии до близките интересни градчета и плажове

Снимка: iStock by Getty Images

Слънчевите дълги дни са времето, в което в Лисабон се яде, пие, танцува и празнува. През лятото в града се провеждат много фестивали и традиционни тържества. На 12 юни старите квартали на португалската столица стават сцена на открито за празника, посветен на Сан Антони, по време на който жителите на Лисабон се занимават предимно с неща като хапване на сардини, пиене и улични партита.

Лисабон през есента

Есенно време мъгли обвиват моста "25 април" в мистика

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и дъждовни, улиците на Лисабон през ноември са магнит за туристите, които не обичат тълпи

Снимка: iStock by Getty Images

Ако не обичате тълпите, есента е още един период, подходящ за отскачане до португалската столица. От септември до ноември времето все още е предимно слънчево, приятно топло (градусите се задържат над 20 до края на октомври), като с приближаването на края на годината все повече се увеличават шансовете за мрачни и дъждовни дни. През октомври морската вода все още е приятните 20-ина градуса и става за бързо топване. Ноември е статистически най-дъждовният месец.

Лисабон през зимата

Зимните дни са кратки, но в края на годината след залез улиците са празнично осветени за коледните празници

Снимка: iStock by Getty Images

Коледната украса на прочутия площад Праса де Комерсио в Лисабон

Снимка: iStock by Getty Images

Зимата в Лисабон е мека, понякога дъждовна, но случите ли на слънчеви дни, ще успеете да се заредите с добро настроение на фона на снежните български зими. Температурите през деня са средно около 10-15 градуса, а нощем падат до около 5. Минусовите температури и снегът са почти нечувани за тази част на Европа.

През зимата туристите са малко, цените са по-ниски, опашките за известните забележителности са по-малки и имате по-голям избор от места за настаняване. Единственият проблем е, че трудно можете да планирате пътуването си според времето, което през този сезон е непредвидимо. Добрата новина е, че през зимата броят на слънчевите и мрачните/дъждовни дни е приблизително равен, така че можете да разчитате на късмета си.

През зимата заложете на повече забележителности на закрито, музеи, галерии, ресторанти и винени дегустации. Екскурзиите до близки градчета Синта, Сесимбра, Кашкайш и Обидош може да се наложи да оставите за друг път.