Алгарве е един от най-популярните райони за плажна почивка в Португалия. Тук разнообразието е огромно - от миниатюрни заливчета, достъпни само откъм морето до дълги километри пясъчни ивици и скални формирования отвъд въображението.

Пещерата край рибарското село Бенагил е едно от онези места, които може би сте виждали на снимки в интернет и сте се чудили дали е истинско или е дело на някой фотошоп майстор. Е, истинско е, и на живо е още по-впечатляващо, отколкото на снимки, защото никой фотоапарат не може да обхване мащаба и атмосферата на пещерният плаж (или плажната пещера).

Вижте снимки >>>

Пещерата има два входа (арки) и дупка в тавана. Вътре в нея има плаж, чийто пясък се мие от морските вълни.

Поглед отгоре към пещерата Бенагил

Снимка: iStock by Getty Images

Можете да надникнете в пещерата отгоре, през дупката в тавана ѝ. С кола се стига до скалите, а оттам трябва да ходите малко пеша, за да стигнете до дупката.

За да влезете вътре в пещерата, трябва да се качите на лодка от Бенагил или от някое от околните села. Цените са между 20 и 60 евро на човек и обикновено включват 1-2-часова разходка до голямата пещера и още няколко по-малки пещери. Недостатъкът е, че при туровете с лодка не можете да слезете на плажа в пещерата, а трябва да останете в лодката през цялото време. 

Тези, които идват с лодка, не могат да слязат на плажа в пещерата

Снимка: iStock by Getty Images

Макар пещерата да се намира отстрани на плажа на селото и да изглежда като фасулска работа да се доплува до нея, това не е препоръчително. Около пещерата често има опасни силни течения, които сменят посоката си и които няма как да видите от брега.

Ако не искате да сте част от масовката, която стига до пещерата с лодки, можете да наемете каяк или SUP и да стигнете до нея на собствен ход.

Ако дойдете с каяк, можете да слезете на пясъка

Снимка: iStock by Getty Images

Бенагил си има приличен плаж с обичайния за тази част на Алгарве пейзаж - златист пясък и издигащи се към небето скали. Хубавата част на плажа е зад скалите вдясно.

Най-доброто време да видите пещерата Бенагил е пролетта и есента. През лятото тълпите от туристи могат да са твърде многолюдни. Колкото по-рано сутринта сте там, толкова по-малко хора ще има.