Много градове в Европа и по света претендират да приличат на Венеция, но малко могат да се похвалят с толкова много прилики като португалското градче Авейро.

Разположен на брега на лагуна, прорязан от канали, в които плават наподобяващи гондоли цветни лодки, Авейро е португалският прочит на темата "романтични цветни места за предлагане на брак и празнуване на меден месец", при това без да е излишно захаросан.

Градът е подходящ за еднодневна екскурзия от Порто или за спирка по крайбрежния маршрут от Порто за Лисабон. 

 

 

 

Град като палитра

Каналите на Авейро нощно време

Снимка: iStock by Getty Images

В старата част на града сградите са с достолепни фасади в стил арт нуво и боядисани в меки тонове. Построени са в началото на 20-и век, когато емигранти, забогатели в Бразилия, се завърнали по родните си места.

Някои от тези сгради днес са музеи (например Музеят на арт нуво), други - заведения и хотели.

Ако идвате в града с влак, има едно друго бижу, което ще блесне пред очите веднага щом слезете от вагона - старата гара на Авейро.

Старата жп гара на Авейро, облицована с рисуваните плочки "азулежу"

Снимка: iStock by Getty Images

Построена е преди малко повече от век, а най-впечатляващата ѝ част е фасадата, облицована с традиционните плочки "азулежу". В синьо и бяло, плочка по плочка, на стените на гарата е изобразена част от историята на града и околностите - лодки молисейро, мъже и жени в носии, канали и солните ферми, които и днес се простират край града.

Манастирът

"Манастирът на Исус" е номер едно забележителност в града за ценителите на историята и кралските истории.

В тази света обител е живяла принцеса Жуана Португалска, дъщеря на крал Афонсу Пети и португалска светица. Още от дете тя мечтаела да стане монахиня, но тъй като била втори подред престолонаследник, баща ѝ никога не ѝ разрешил. Вместо това тя прекарала живота си в скромност, а след смъртта си дарила всичките си земи на манастира, където била и погребана.

Каналите и лодките молисейро

Лодки молисейро плават в каналите на Авейро

Снимка: iStock by Getty Images

Лодките са изрисувани със сцени и пейзажи от Авейро

Снимка: iStock by Getty Images

Каналите на Авейро имат няколко разклонения и се захранват с вода от лагуната на града. Разходете се пеша по бреговете им, за да разгледате старовремските и модерни квартали в различните им части, а след това се качете и на лодка за различна перспектива и време за романтика.

Молисейро са традиционните ярко боядисани лодки, които в миналото са използвани за събиране на водорасли. Почвите в района са много песъчливи и водораслите били използвани за наторяване. Този поминък бавно изчезнал с появата на съвременните торове, но флотата от пъстри лодки останала в каналите, за да вози изпълнените с възхищение туристи.

Повечето турове с лодка са между 30 и 60 минути, като включват и разказ за миналото и настоящето на града.

Плаж

Най-близкият плаж е в Коста Нова

Снимка: iStock by Getty Images

Буквално на минути от Авейро се намира крайбрежния курорт Коста Нова, известен с раираните си рибарски къщички, напомнящи за времето, когато Коста Нова е била рибарско село. На рибния пазар в курорта можете да изберете прясно уловена риба, раци, скариди и други морски дарове, които да приготвят за вас на място.