. На 19 километра от столицата на Тирол – Инсбрук, Акзамер Лицум е един от белите курорти в Европа и света, които предлагат най-голямо разнообразие.

Има Snowpark, Funway, Funslope, Golden Roofpark и какви ли не атракции при своите 40 км писти. И децата, и начинаещите, и любителите на дълбоките преспи – нещо, което при глобалното затопляне вече не се намира толкова лесно, остават доволни от австрийската ски перла. В добавка идват фантастичните 360-градусови гледки, които се откриват от върховете на т.нар. Севернотиролски Доломити. Зимно каране на колела по писти е едно от екстремните усещания, на които Мутерералм разчита, за да привлича любителите на белите спортове. До скибазата се стига дори с трамвай от Инсбрук. Понеже курортът е главно семеен, има и 2 скиучилища. Те приемат не само малки възпитаници, но и множество пенсионери, които се учат да карат на стари години. Трасетата са 16 км и не са от най-трудните.

Скибягането, т.нар. скитур и карането на велосипед в снега са много забавни, тъй като една от пистите минава през приказна гора, достъпна и от средната станция на лифта за онези, които решат просто да се разходят – стъпили само на краката си – до леса. Със 110 км писти, на брой общо 35, Щубайер е най-голямата глетчерна скизона в Австрия, прорязана не само от трасетата, но и от 26 лифта от различен вид.

Другото голямо предимство е, че може да се практикуват бели спортове чак до юни – снегът задържа дълго достатъчно дебела снежна покривка. Спускането започва от 3200 м, което гарантира удоволствието върху напълно естествен сняг. На някои им стига дори само приказната панорама. Орлови погледи са изброили цели 109 алпийски върха, към които се открива разкошен вид. Поради тази особеност наричат зоната също така Върха на Тирол. Защото оттам се открива гледка и към италианската южна, и към австрийската северна планинска област, световноизвестна с традициите, костюмите, роговете и кухнята си. Мястото е толкова красиво, че вече измества швейцарския Интерлакен – Върха на Европа, където сме ви водили, като магнит за естествен снимачен терен на боливудски филми.

За любителите на силни усещания има условия за свободно каране – извънпистово, и за скиори, и за сноубордисти. Към екстрите на зоната се добавят специална писта за ски бягане, обособен участък за ледено катерене по 20-метрова кула, както и възможност за посещение на реално замръзнало кралство – бяла пещерас феноменални природни творения.