Тайната на дълголетието остава неразгадана и до днес, а учени от цял свят продължават да търсят отговори на въпросите дали гените, средата или някакъв друг фактор определя способността на някои хора да живеят повече от век и да изумяват с неостаряващия си дух. На Балканите, където продължителността на живота в повечето случаи е под средното за Европа равнище, също не липсват столетници и всеки от тях има вълнуващи спомени от отминалите времена, както и своя собствена рецепта за дълголетие. Но в света има няколко места, които са определени като "сини зони", в които живеят най-много хора до достолепна възраст. 

Българският еликсир

У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на Националния статистически институт към 31 декември 2021 г. В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко - 103-ма. Значително повече - 4958 са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години.

Bulphoto

Родопското село Момчиловци е популярно в Шанхай като селото на дълголетието. Известността му в Китай се дължи на мащабни рекламни кампании на компания, наложила на пазара в азиатската държава млечни продукти с марка "Момчиловци". Консумацията на кисело мляко от Родопите се посочва като един от факторите за дълголетие в планинския район. Сега най-възрастните обитатели на Момчиловци са на 95 г. Дълголетието е вплетено и в туристическия облик на родопското село, получило статут на "Център на българския здравно-духовен туризъм".

Четирима жители на Смолянска област са надхвърлили вековна възраст. Дълголетниците на възраст между 90 и 100 г. са 516. Има 62-ма души, които през 2022 г. ще навършат или вече са навършили точно 100 години.

Турската туршия

Най-възрастният човек в Турция - 113-годишната Нурийе Бабат от югоизточния окръг Батман - почина преди около месец.  Майка на осем деца и баба на над 500 внуци, правнуци и праправнуци, тя е живяла при трима султани и 12 президенти. Макар по документи баба Нурийе да е родена през 1909 г., синът й Юсуф Бабат подозира, че е дори по-стара. "Аз предполагам, че беше на 125 години", казва той, като отбелязва, че някога регистрирането на новородените не е било така стриктно, както сега.

Снимка: iStock by Getty Images

В Турция най-голям брой дълголетници живеят в окръг Тунджели в източната част на страната - средната възраст на живота там е 80,5 години, като при мъжете тя е 76,2 години, а при жените - 85,7 години. Най-кратък е животът в окръг Килис, Южна Турция. Там хората живеят средно 75 години - мъжете - 72,3, а жените - 77,6 години.

Районът на Гьолкьой, окръг Орду, пък е известен като град на столетниците поради големия брой възрастни хора, които живеят там и са прехвърлили един век живот. Те споделят, че дължат дълголетието си на това, че се хранят с продукти, които сами отглеждат. Местните консумират храни с изцяло органичен произход като мед, кисело мляко, яйца, туршии. Ферментиралите продукти заемат основно място в менюто им.

Гръцкият остров Икария е един от световните "оазиси на дълголетието"

Снимка: iStock by Getty Images

Столетниците в Гърция са 13 451 души. Най-възрастният регистриран жител на Гърция беше Катерина Карнару, която почина през 2020 г. на 115-годишна възраст. До смъртта си тя беше петият най-възрастен жив жител на планетата и 53-ият изобщо в историята.

Въпреки този рекорд Гърция не се представя толкова добре по отношение на дълголетието на европейско равнище. Докато през 1980 г. гърците са били сред дълголетниците на континента, то в момента, въпреки увеличаването на продължителността на живота, в класирането тя изостава и спада до 17-о място с малко над 81 години средна продължителност на живота.

Данните показват, че най-дълго в Гърция живеят жителите на Епир в северозападната част на страната, докато най-кратко - на областите Тракия и Централна Македония.

Особено място в картата на дълголетието в Гърция заема остров Икария, който се смята, че е една от петте "сини зони" в света, където делът на хората, които доживяват поне до 90 години, е многократно по-висок от средния. Проучванията са установили, че сърдечно-съдовите заболявания се проявяват около 8 години по-късно от средното за гръцкото население.

Останалите четири такива зони са Сардиния, Лома Линда, Никоя в Коста Рика и Окинава в Япония.

Световните рекордьори

В Сардиния дълголетниците продължават да водят много активен начин на живот. Консумират предимно пълнозърнест хляб, бобови растения, градински зеленчуци, плодове и масло от мастиково дърво. 

Италианското селце Лимоне сул Гарда е едно от най-невероятните места на света. Жителите му притежават т.нар. ген "Лимоне", който съдържа специален протеин, унищожаващ липидите и поддържащ в перфектно състояние съдовете. В продължение на 40 години жителите на Лимоне сул Гарда са подложени на научно наблюдение. От 1000 жители половината са родени и израснали в Лимоне, а от тези 500 души 60 са носители на гена.

Снимка: Pixabay

На остров Окинава пък живеят онези, които могат да се определят като едни от най-щастливите пенсионери в света. Почти не се регистрират ракови и сърдечни заболявания, както и деменция. Дълголетието на жителите се дължи не просто на начина на хранене, но и на силните социални връзки.

Снимка: Pixabay

За костариканците мотото е pura vida. Стремежът към обикновен, "чист живот", лишен от излишен стрес, е тяхната тайна. По-малко храна, повече движение и преживявания, които носят удовлетворение. Нищо повече не е необходимо. 

Лома Линда в Калифорния е необичайно място в световната карта на дълголетието. Южна Калифорния категорично предлага живот, който предполага щастие и спокойствие. Но сякаш за адвентистите от седмия ден то е още по-ярко изразено - те живеят с поне десет години повече от останалите. Изследователите смятат, че това се дължи на строгата вегетарианска диета и физическата активност. Освен това те са силно загрижени за общността и помагат на всеки, изпаднал в затруднение.

Проучванията показват редица сходства в храненето и начина на живот на жителите на тези региони като балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, планински релеф, ежедневно физическо натоварване, занимание със селскостопански труд. 

Балканският синдром

На 27 юни 2020 г. на 111 почина румънецът Думитру Команеску, който в продължение на един месец носеше титлата "най-възрастен мъж на планетата", след като пое щафетата от британеца Робърт Уейтън, който почина на 28 май 2020 г. на 112 години. Приживе Коменску споделя, че тайната на дълголетието му се крие в обичта на семейството, на съпругата, синовете и внуците му. Съселяните му от Провица де Жос пък помнят съвета, който "бай Митика" често им давал: "Мляко и мед, ако искаш да живееш колкото мене".

Снимка: iStock by Getty Images

Най-дълга е очакваната продължителност на живота в югозападния окръг Вълча - над 80 години. Там живее и настоящият най-възрастен мъж в Румъния - 109-годишният Илие Чокан, който е роден на 28 май 1913 г. За най-възрастна жена в страната пък се смята 109-годишната Мария Михай от югоизточния окръг Кълъраш, която е родена на 5 януари 1913 г.

Миналата година и известният румънски философ Михай Шора влезе в списъка на 50-те най-възрастни хора в света. Той е роден на 7 ноември 1917 г. в западния окръг Тимиш. През 2018 г. 101-годишният тогава Шора привлече вниманието на медиите с участието си в антиправителствените протести в Букурещ. 

В Сърбия вероятно има над 150 столетници, съобщават местните медии, като отбелязват, че точна статистика за броя им липсва. В страната живеят 126 166 души на възраст над 85 години.

В областта Войводина от 1,86 милиона души има почти 30 000 от тази възрастова група.  Най-възрастният човек в Сърбия е роден през 1913 г. и е на 109 години.

През юли тази година почина най-възрастната "предприемачка" в Хърватия - 102-годишната Пека Зелич. Баба Пека, както я наричаха всички, които я познаваха, се прочу със собствения си бизнес - ръчно изработени изделия. На 98 години Пека Зелич откри свой малък магазин, наречен "Kod Peke" (При Пека), в старческия дом "Йоан Павел II" в село Доне Биляне близо до Задар, където живееше.

През октомври 107-ия си рожден ден отпразнува в семейна обстановка Божо Крал - един от най-възрастните хървати. Божо Крал е роден по време на Австро-Унгарската империя, преживял е шест режима и три войни - две световни и Отечествената война. В продължение на 67 години Божо Крал следи метеорологичните явления в родния си край и изпраща доклади до Държавния хидрометеорологичен институт. 

Родената в Хърватия Милка Баукович (5 февруари 1915 г.) в момента е вторият най-възрастен известен жив човек в Сърбия след Джурджа Стойкович. По-голямата част от живота си Милка Баукович прекарва в село Окучани в Хърватия. През 2019 г. столетниците в Хърватия са били 131 души - 22 мъже и 109 жени.

През май  на 108-годишна възраст в Триест почина може би най-известният словенски столетник - писателят Борис Пахор. Роден през 1913 г., Борис Пахор е преживял ужасите на 20-и век и през годините се е борил срещу фашизма, националсоциализма и комунистическата диктатура. Преживяванията му в концентрационни лагери са в основата на най-известния му роман "Некропол".

Според данни на Евростат Албания е четвъртата най-млада нация в Европа след Косово, Турция и Исландия, а най-старият жител на страната през 2010 г. е била Тане Колеци, жителка на албанския град Дуръс, която по това време е на 114 години и е живяла в три различни века - 19-и, 20-и и 21-ви.

Най-възрастен жител през 2020 г. в Албания е Фатина Толя, родена в град Елбасан през 1899 г. Преживяла е две войни, управлението на петима монарси и 21 министър-председатели. Тя е записана в книгата на рекордите на Албания като най-дълголетния човек, като на 24 декември 2019 г. празнува своя 120-ти рожден ден.

Снимка: iStock by Getty Images