Дайте ми лост и опорна точка и ще преместя Земята, е казал Архимед преди повече от хилядолетия. Дайте ми и аз ще преместя цял морски фар, е казал един датчанин.

И не само го е казал, но го е и направил.

Преместването на фара Руберг Кнуде в Дания е една от най-невероятните истории, доказващи гениалността и решимостта на северната нация.

Денят на акцията привлича хиляди туристи и местни, а фарът и до днес е една от най-посещаваните туристически атракции в северната част на Дания. 

Вижте фотогалерия >>>

Защо фарът трябвало да се премести

Снимка: © Daniel Villadsen/visitdenmark.com

От 120 години фарът Руберг Кнуде гордо стои на едноименните пясъчни дюни в Северна Дания с впечатляваща гледка към Северно море.

И както се оказва, опасно близо до него.

Всяка есен необузданите северни бури "изяждат" все повече от скалата, на която се намира фарът. При построяването си през 1900 г. Руберг Кнуде се е намирал на 200 м от брега, но оттогава морето настъпва с около 2 метра годишно.

Снимка: © Mette Johnsen/visitdenmark.com

Снимки: © Mette Johnsen/ visitdenmark.com (1) и © @et_nyt_kapitel/visitdenmark.com (2 и 3)

През 2019 г. фарът вече е твърде близо до водата и опасността да падне е осезаема. Става ясно, че трябва да се предприемат действия.

Преместването

През месец август проектът е възложен на местния строител Мурер Келд, който прекарва два месеца в планиране на уникалното събитие.

Келд и екипът му изкопават тонове пясък около основите на фара, след което подсилват самите основи с тонове желязо и бетон. Временно преместват част от пясъчните дюни, за да могат да инсталират релси, по които планират да изтъркалят фара по-навътре в сушата.

Снимка: © © Mads Gregersen/visitdenmark.com

Снимка: © Mette Johnsen/visitdenmark.com

Събитието се превръща в сензация. Местни, туристи и медии се стичат при фара всеки ден, за да проследят работата на екипа. Келд внимателно следи прогнозата, като изчаква перфектните условия за голямото местене. Големият ден е обявен за 22 октомври 2019 г.

На тази дата 22 000 души се събират при фара Руберг Кнуде, за да видят с очите си немислимото - 30-метровият 720-тонен фар се плъзва по релсите и успешно е преместен на 70 м навътре в сушата.

Според изчисленията на инженерите това ще е достатъчно поне за следващите 30-35 години.

А след това може да се организира ново преместване. Вече знаят как.