Различни атракции на открито отвориха врати или претърпяха революционни промени, предоставяйки на пътешествениците нови възможности да опознаят Китай.

След като страната обяви, че отново ще посреща чуждестранни пътници и възобновява издаването на туристически визи, международните туристи най-накрая могат да разгледат някои от тези популярни нови предложения, спечелили сърцата на местните по време на пандемията.

Представяме ви онези, които са впечатлили CNN Travel

Гранд Канал - най-дългият канал в света, създаден от човека

Снимка: iStock by Getty Images

Той се простира на 1782 километра - около девет пъти дължината на Суецкия канал. Гранд каналът на Китай е най-дългата изкуствена река в света, създадена от човека. Вписан като обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2014 г., Гранд канал - известен още като Канал Джинг-Ханг - минава от Пекин на север до Ханджоу на юг и се свързва с множество водни пътища, включително Жълтата река и река Яндзъ. Това чудо е създадено на различни етапи преди повече от 2500 години. През миналия век някои участъци са пресъхнали или замърсени и откъснати от останалата част, но през 2022 г., по инициатива на властите, каналът е почистен основно. Сред най-добрите места за посещение на канала е Цанджоу, на два часа и половина път с кола от Пекин. Индустриалният пристанищен град е подобрил туристическите предложения по своята част от канала, които сега включват 15 круизни кораба, 12 туристически кея и шест нови моста.

Jiangsu Garden Expo Park

Снимка: iStock by Getty Images

Провинция Дзянсу е известна със своите изящно проектирани китайски градини, които датират от преди повече от 2000 години.

През 2021 г. Нанкин - столицата на провинцията, трансформира изоставена кариера в Jiangsu Garden Expo Park. Пространството от 3.45 квадратни километра е дом на красиви, класически градини в стил Дзянсу и други атракции, включително водна ботаническа градина, театър и пешеходна търговска улица. Сред забележителностите тук е градината Suzhou, вдъхновена от павилиона Canglang - обект на световното наследство на ЮНЕСКО в близкия Суджоу. В градината не е използван нито един пирон.

Universal Beijing Resort

Снимка: iStock by Getty Images

Това е петият и най-голям в света тематичен парк на Universal Studios. Открит е през септември 2021 г. и се простира на от 169 хектара.  В парка има седем тематични зони, предлагащи десетки представления и разходки, много от които на открито - The Wizarding World of Harry Potter; Transformers Metrobase; Hollywood; WaterWorld; Minion Land; Jurassic World Isla Nubla и King Fu Panda Land of Awesomeness. Той разполага и с първите в света тематичен хотел и курорт на Universal - Grand Hotel Universal Studios и NUO Resort Hotel.

Desert Star Hotel в Нинся

Нинся Хуей се слави с 300 дни ясно небе годишно, което го прави едно от най-добрите места да се насладите на зашеметяващите пустинни пейзажи на страната и да наблюдавате звездите. Регионът се възползва от това през последните години и се радва на повишен туристически интерес.

Годишната туристическа конференция за звездно небе в Китай стартира за първи път през 2021 г., съчетавайки наблюдение на звезди с поредица от събития, включително фестивал на електронната музика в пустинята и екстремно автомобилно състезание. Един от най-добрите начини да опознаете Нинся е като се настаните в хотел Desert Star.

Джиуджайгоу

Снимка: iStock by Getty Images

През 2017 г. силно земетресение удари окръг Джиуджайгоу в югозападната китайска провинция Съчуан, оставяйки региона опустошен. През последните години правителството и туристическата индустрия работят усилено за възстановяването му, включително на прочутия национален парк Jiuzhaigou, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Живописната зона беше отворена отново през септември 2021 г. и сега предлага 12 подобрени атракции. Те включват Shenxian Chi (Приказни езера), които се отличават с терасовидни бели и бледосини травертинови басейни, и древното селище Dalu, което е на повече от 1000 години. Вече има и нов парк за опазване и изследване на големите панди Jiawuhai. В него се грижат за четири големи панди, а районът наоколо е дом на около 30 диви животни от този вид.