Има много причини пролетта да е един от най-прекрасните сезони за пътуване и потъналите в ухание и цвят градини на Европа са само една от тях. 

Не е нужно да сте любители ботаници, за да се насладите на маникюрно поддържаните паркове и градини, които през април и май са в пълния си блясък. 

Ето 5 от най-пищните и красиви места на Стария континент, които ще се харесат на почитателите на цветя:

Разгледайте още снимки от цветните дестинации в галерията >>>

Кукенхоф, Нидерландия

Кукенхоф, Нидерландия

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Две години след началото на пандемията най-известният парк с лалета в Нидерландия - Кукенхоф - е готов отново да отвори вратите си за посетители. Кукенхоф е пролетна градина, която всяка година отваря вратите си за осем седмици, докато сред лехите, горите, поляните и мостчетата ѝ цъфтят няколко милиона засадени на ръка луковици на лалета, минзухари, нарциси и всякакви други сезонни цветя.

Кукенхоф се намира край градчето Лисе, лесно достъпно от Хага и Амстердам. Преди да стане парк, е бил градина към кухнята на графиня Жаклин, където тя отглеждала подправки и билки.

Гората Халербос, Белгия

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка година за няколко седмици гората Халербос се превръща в едно от най-популярните места в Белгия. Хиляди хора се стичат по пътеките ѝ, за да видят безкрайното море от цъфнали диви зюмбюли. Обикновено цъфтежът на зюмбюлите започва около средата на април и продължава до първите дни на май.

Край пътеките има малки зони за пикник, така че можете да прекарате часове сред природата в слънчев пролетен ден. Въпреки че има много посетители, често сред дърветата можете да видите някой боязлив елен, див заек или любопитна катерица.

Градините на Клод Моне в Живерни, Франция

Пролет в градините на Клод Моне, Живерни

Снимка: iStock by Getty Images

Живеещият в град Живерни Клод Моне се е вдъхновявал от цветовете и градините на градчето. Макар водните лилии да са суперзвездите в картините му и сред туристи, пролетно време тук могат да се видят и много други цветя - ириси, макове, цъфнали черешови дръвчета.

Домът на Моне в Живерни е отворен за туристи и е удивително добре запазен с мебели от епохата, включително и сините плочки в кухнята му.

До Живерни се стига с влак от парижката гара Сен Лазар, като разстоянието е 75 км. От гарата има удобен автобус директно за градините.

Градините на остров Майнау, Германия

Остров Майнау в Боденското езеро, Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Наричат Майнау Островът на цветята. Разположен във водите на Боденското езеро, което се намира в Швейцария, Австрия и Германия, остров Майнау е засаден със стотици видове рози, рододендрони и далии. В градините и оранжериите му има и много екзотични цветя, стотици видове дървета и тематични градини.

До Майнау се стига по пешеходен мост или с лодка от град Констанц.

Парк Летна, Чехия

Пролет в парк Летна, Прага

Снимка: iStock by Getty Images

Парк Летна е едно от най-добрите места, на които да отидете за панорамни гледки към Прага - река Вълтава и покривите на чешката столица са в краката ви. В парка има много места, където да седнете под пролетното слънце и да се оставите на аромата на люляковите храсти да ви унесе, докато си правите пикник или подремвате.

Най-добрите гледки отвисоко са от Ханавския павилион, където има и ресторант.