Докато чакаме да дойде първия ден от отпуската ни, времето сякаш се влачи, размотава се и зяпа настрани. А започне ли така чаканата ваканция, отлита като миг.

Сякаш беше вчера, когато пристигнахте в хотела, а днес е последния ви седми ден.

Това не се случва само на вас. Редица проучвания се занимават със субективното възприятие на времето, когато очакваме нещо хубаво и след това - когато чаканото събитие настъпи.

"Ако очакваме нещо да се случи, времето може да се забави и да имаме усещането, че е с много по-голяма продължителност," обяснява доктор Мюриън Айриш от Университета в Сидни пред Ей Би Си.

Ситуацията се влошава, ако сте импулсивна личност, която по принцип се ядосва, ако не получи веднага желаното. За този тип хората времето може да изглежда няколко пъти по-бавно.

Но защо се случва така?

Доктор Айриш обяснява, че всеки човек има ограничено количество внимание. Затова ако се занимаваме с нещо забавно, не ни остава капацитет да следим и за минаващото време.

Това обяснява и защо, когато сме отегчени, имаме чувството, че времето се влачи. Тъй като мозъкът не е зает с нищо, той много повече се фокусира върху усещанията на тялото и отчита изминаването на времето.

Освен това, когато сме на почивка, излизаме извън стандартното си ежедневие, към което мозъкът дотолкова е свикнал, че преминава през него почти на автопилот. Както когато шофирате до дома си по обичайния си маршрут - не ви се налага да мислите къде да завиете и кога да минете в лентата за завой наляво - всичко това е запаметено и се извършва автоматично.

Когато сте на почивка, от друга страна, всичко е ново и мозъкът ви е зает да обработва тази информация, затова и няма време да се занимава с минаването на времето.

Има и друга особеност, свързана с усещането ни за време. Ние не се раждаме с идеята за време, а постепенно я научаваме в първите години от живота си. Затова и когато отидем в чужда страна, където времето е организирано по различен начин от това, с което сме свикнали, ни е нужно време, за да се адаптираме отново. Такъв пример е Испания, където следобед има сиеста, или парти курортите, където туристите са будни предимно нощем, а през деня спят.

Благодарение на проучванията по темата знаете какво се случва в мозъка ви. За съжаление, знаете и че нямате много власт над случващото се. Остава ви единствено да се забавлявате, така или иначе няма да имате време да мислите за времето!