Омското метро има собствено лого, карта, пътнически жетони и само една станция.

От Russia Beyond разказват как най-прословутият недовършен строителен обект в Русия се превърнa в градскo меме.

Разхождайки се из центъра на Омск в Сибир, можете да видите вход на метро с голяма буква "М". Отвътре постоянно излизат хора, които бързат по своите задачи. Единственият проблем е, че тук няма метро - само подлез до другата страна на пътя.

Метрото в Омск е планирано още в края на 1980-те години. В съветско време се вярва, че всеки град с население над милион души трябва да има собствено метро, но строителството започва чак през 1992 година.

Снимка: Wikipedia

Първият етап се състои от шест станции, които трябва да отворят през 1997 г., но откриването постоянно се отлага поради липса на средства. Плановете продължават да се променят и накрая, след три десетилетия, са построени само няколко тунела и мост за метрото, като започва работа и по няколко станции. "Заречная", "Рабочая" и "Туполевская" са консервирани на етап основи. Разчистено е място и за още няколко станции.

Снимка: Wikipedia

Станция "Библиотека "Пушкин" отвън изглежда като истинско метро. Отвътре също всичко е готово. Но днес тя се полза само за подлез, докато самата метростанция е консервирана.

Снимка: Wikipedia

И докато градските власти обмислят какво да правят с недовършения проект, чиято поддръжка струва милиони рубли годишно, местните превръщат "метрото" в креативно пространство. Млади артисти и дизайнери сега използват подлеза като локация за концептуални инсталации по наболели въпроси. Има дори цяло общество, наричащо се "Проект М", което търси нови идеи за изложби в метрото. Така през есента на 2020 г. тук се появи склуптура на голям болт върху плочка на пода, на която се вижда логото на метрото с надпис: "Благодарим, че погребахте под земята 13 млрд. рубли. 1992 - ?"

Друга инсталация пък е посветена на птиците от Омска област - не само на местната фауна, но и на местните жители, които "отлитат" от града и пак се връщат.

View this post on Instagram

A post shared by Проект М

Освен това в подлеза се изпълняват цели музикални и театрални представления.

View this post on Instagram

A post shared by Проект М

Альона Шапар, дизайнер и член на "Проект М", има дизайн за блуза с купа нудли Choice "с вкус от Омск" и логото на метрото, което не е построено вече повече от три десетилетия. Тези блузи са подарени на артистите от "Проект М", но Альона казва, че възнамерява да направи стикери със същия дизайн, така че всички жители на Омск да имат.

View this post on Instagram

A post shared by Проект М

А през 2016 г. Антон Олейник създава жетони за пътуване с метрото. Първоначално той иска да направи сувенир за приятел, но идеята привлича много фенове и Антон прави партида от 300, които продава по интернет.

Омското метро има и собствена карта: тя е проста и лесна за схващане, тъй като има само една станция. Както твърдят потребителите в коментарите, поне метрото е безопасно и досега не е имало нито един инцидент.

И все пак местните мислят в перспектива: кафене решава да пусне чашки с план на бъдещите метролинии, така че пътниците да не се изгубят в непознатата транспортна мрежа.

Снимка: Wikipedia

Програмисти пък разработват специална апликация за смартфони, която да показва времето за път. Преди няколко години тя твърдеше, че следващият влак пристига след "1195 дни и 18 часа", но потребителите все пак бяха посъветвани да проверят отново по-късно.

И след новините за "Библиотека "Пушкин", известен деликатесен магазин в Омск започна да продава хлебчета във формата на буквата М, наречени "МетроШиш" (на руски шиш значи "нищо").

Направи резервация

marker icon