Ако гледаме календара, зимните месеци би трябвало да са само три, но снегът и минусовите температури в много части на Русия всъщност продължават МНОГО по-дълго.

Можете ли да си представите да живеете на място, където зимата върлува чак до лятото?

Русия е най-студената държава на света със средна годишна температура от -5 °C, разказват от Russia Beyond.

Естествено, тя е огромна страна и всичко зависи от това в коя нейна част се намирате. На черноморския бряг или в Кавказ снегът е рядкост, но жителите на други региони понякога дори не забелязват лятото, защото, както се шегуват те, работят по цял ден.

Но къде в Русия ще ви се налага да носите зимните си дрехи най-дълго?

Руските острови в Арктическия океан: вечна зима

Снимка: iStock by Getty Images

Много острови в Арктическия океан административно принадлежат към различни руски региони - от Мурманска област на запад до Чукотка на изток. Сред тях са и архипелазите Нова земя, Земята на Франц Йосиф, Северна земя, Новосибирските острови и други. Това може би са най-зимните части на страната: температурата тук се вдига над нулата единствено през юли и август и дори тогава градусите достигат до максимум плюс 2-3.

Най-дълга е зимата на архипелага на Земята на Франц Йосиф - там тя продължава от средата на август до края на юни. Снегът покрива островите почти целогодишно, а от края на есента започват снежните бури и дългата полярна нощ.

И макар че зимните температури рядко падат под -40 °C, заради студения вятър престоят ви на тези острови едва ли ще е особено комфортен. Климатът там е полярен. Тук няма кой знае какво постоянно население, но има национален парк "Руска Арктика" и полярен резерват "Остров Вранглер", които привличат туристи, научноизследователски станции и военни бази.

Якутия: от края на септември до средата на май

Снимка: iStock by Getty Images

Якутия е най-обширният и най-студен регион на Русия. За да добиете представа - площта му е почти колкото Индия, но населението е по-малко от 1 милион души, като една трета от тях живеят в столицата Якутск, а останалите са разпръснати по градове и села из тази безмерна република. И всички те живеят в много трудни климатични условия.

През август времето застудява и е възможно да падне първият сняг, а към края на септември, хората вече вадят зимните дрехи! След това не очаквайте температурата пак да се вдигне над нулата преди средата на май. В същото време в Якутия се наблюдават изключително големи температурни амплитуди. Например в столицата Якутск средната температура през зимата е -35 °C, а през лятото тя е +18 °C (често се случват и жеги до 30 °C и студ до -50 °C). Край глетчерите в Якутия има изградени невероятни развлекателни паркове. Местните обичат да ги посещават през лятото и понякога дори ги снимат.

Най-студените зими са в населените места Оймякон и Верхоянск, където е измерен температурен рекорд от -70 °C. Температура от -45 °C тук се смята за нормална през зимата.

"За местните студът не е причина да си останат у дома, - пише блогърът Екатерина Борисова, която е прекарала младежките си години в Якутия. - Тук винаги има много хора и вечер се срещат опашки от чакащи за ледената пързалка. Всички - и млади, и стари, отиват да се попързалят, просто за да не замръзнат".

Ямал: от средата на септември до края на май

Снимка: iStock by Getty Images

Ямало-ненецкият автономен окръг в северен Сибир е малко по-топъл от Якутия, но зимата изобщо не е по-кратка. Най-дълги са зимите в северната част на този регион - там те продължават от средата на септември до края на май (температурата се вдига над нулата чак през юни).

В арктическата част на Ямал постоянно бушуват зимни бури, мъгли и дълги полярни нощи, но в същото време тук температурата често е "само" -25-30 °C. Малцина са хората, които живеят тук, като повечето са работници в газодобивния бранш, концентрирани в населени места, като Сабета.

"Вятърът наистина може да ти отвее каската от главата или жълтата жилетка от тялото, - спомня си фотографът Андрей Старостин, който е пътувал до Сабета. - Първоначално човек се изненадва, че всички стълби, дори да са само с две-три стъпала, са с парапети. Но когато вятърът задуха, осъзнаваш, че това е необходимост".

Повечето хора живеят в южната част на Ямалския полуостров. Административният център на региона, град Салехард, се намира точно на Полярния кръг. Тук има много зима и почти неосезаемо лято с температури от -1 °C през май до +10 °C през летните месеци. След това през октомври те отново падат под нулата, но зимните температури не са особено екстремни - те се движат около -20 °C. Топлите дни тук са голяма рядкост, но Салехард си има най-северния плаж на света!

Таймир: от началото на септември до края на май

Снимка: iStock by Getty Images

В северната част на Красноярския край, който включва Таймирския полуостров и градовете Норилск и Дудинка, снегът често не се топи чак до средата на лятото. Температурата тук се вдига над нулата от юни до септември. Дори през юли тя често е около +13 °C (въпреки че има и горещи дни). Най-интересното нещо са плаващите ледове през пролетта на р. Енисей, които привличат туристи от района и дори от други части на страната.

"Това е истински спектакъл, който си струва да видите - 2-метрови ледени късове започват да се движат, да се качват един върху друг и да доплават до брега. В същото време нивото на водата в Енисей се вдига средно с 18 м - повече от стандартна пететажна сграда", пише очевидец.

А как стои въпросът в останалите региони?

Москва (и европейската част на страната като цяло) е с почти стандартна смяна на сезоните. През лятото е топло, през есента вали, през зимата се сипе пухкав сняг, без да е особено студено (обикновено е около -10 °C), а след това всичко се топи през пролетта. Времето обаче понякога носи изненади - като например необичайно топли зимни дни, следвани от леден дъжд или сняг през юни.

В Санкт Петербург и Карелия е малко по-студено от Москва и лятото е по-кратко. Зимата също идва по-рано - обикновено около края на ноември. Освен това заради ветровете от Финския залив усещането е като за -30 °C, въпреки че всъщност температурата е "само" -10 °C.

В Урал и Сибир зимата трае от края на октомври до края на април. Най-кратки са зимите в Черноморския район. Например в курортните градове, като Анапа и Сочи зимата трае само 2-3 седмици през януари, като температурите падат едва до -6-10 °C. Така че, ако наистина искате да видите сняг, знаете къде да отидете, за да му се насладите целогодишно.