Ликийският път е най-популярният маршрут за преходи в Турция, който обхваща част от средиземноморското крайбрежие на страната между Анталия и Фетие. Пътят е осеян с исторически забележителности, плажове, места с дива природа и е един от най-предизвикателните маршрути в Турция.

Ликийският път в цифри

Ликийският път е дълъг 540 км.

Разделен на етапи, той може да се измине за 21 дни.

По трасето на Ликийския път има 25 исторически забележителности, сред които пазените от ЮНЕСКО древни градове Ксантос и Летоон.

Кои са били ликийците?

Ликийският път дължи името си на земята на древните ликийци, през която минава. Смята се, че ликийците са били демократичен и високообразован народ, който е живял по тези земи от края на Бронзовата епоха до края на Римската империя. Били са богати заради морската търговия (и от време на време - пиратство), която са практикували и са развили своя собствен художествен стил.

Изграждането на маршрута е заслуга предимно на англичанката, живееща в Турция, Кейт Клоу, която през 1999 г. с доброволци и спонсори маркира за пръв път трасето.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво трябва да знаете за изминаването на Ликийския път?

По Ликийския път има много къщи за гости, хотели и селски къщи, където можете да нощувате, но има и места, където ще се наложи да спите на палатка или под звездите.

Маршрутът се движи по крайбрежието и никога не се отдалечава на повече от 15 км от него. На места ще ви отвежда високо по възвишенията, а друг път върви по брега или минава през борови гори.

Тъй като голяма част от пътя е на открито, разгарът на лятото не е подходящо време за изминаване на маршрута заради високите температури. Най-доброто време са периодите март - май или септември - ноември. Ако планирате да изминете само част от маршрута, имайте предвид, че източната е по-натоварваща, а западната - по-лека.

В интернет има различни пътеводители и карти, които ще ви помогнат да се ориентирате на място. Маркировката на Ликийския път е с бяла и червена хоризонтална ивица и е разположена предимно по камъни. На места има и жълти табели с надпис Likya Yolu, които посочват следващата спирка по трасето и разстоянието до нея в километри.

Интересни спирки по пътя

На места пътят е еднообразен, а на други - пълен с миш-маш от история, красиви гледки и вкусна храна. Някои хора избират да изминат целия маршрут, докато други изминават всяка година по някоя част. По трасето на Ликийския път има куп интересни места, които ще се превърнат в любими спирки от изминаването му. Ето и някои от тях:

Олудениз

Снимка: iStock by Getty Images

Олудениз е едно от най-тюркоазените кътчета по турското средиземноморско крайбрежие - нищо, че името му в превод означава "Мъртво море". Лагуната е част от национален парк и има малка входна такса. Можете да направите и малко отклонение до близката планина Бабадаг (1900 м), за да се насладите на панорамни гледки отвисоко или да полетите с парапланер.

Долината на пеперудите

Снимка: iStock by Getty Images

Долината на пеперудите е плаж, заобиколен с непристъпни скали от всички страни, освен откъм морето. Мястото носи името си на над стоте вида пеперуди, които живеят тук. Сред цветните насекоми има и ендемични видове като тигровата пеперуда в бяло, оранжево и черно. Тези, които искат да видят пеперудите, трябва да са тук през април, още преди сезона на моретата.

Другите, които са ценители на скритите плажове, могат да изберат и по-топли летни месеци, за да се насладят на ивицата с фин бял пясък и намиращия се тук водопад, чиито води се спускат от скалите.

Фарът Гелидоня

Снимка: iStock by Getty Images

Това е един от най-високите фарове в Турция, разположен на 3 км навътре в сушата и предупреждаващ корабите за островите Бес, които още от древността са причина за много корабокрушения. С чудесната си гледка фарът е идеално място за пикник или наблюдаване на изгрева или залеза.

Патара

Снимка: iStock by Getty Images

Патара е древен град, построен преди 33 века и достигнал пика си през 3-ти век, когато става главен град в Ликия. Според някои източници тук е роден Свети Никола, а древните хора вярвали, че тук е роден бог Аполон.

Край Патара също има разкошен плаж - близо 20 км фин пясък и красиви дюни, където всяка година между май и октомври хиляди морски костенурки идват, за да снесат яйцата си.

Капуташ

Снимка: iStock by Getty Images

Погледнат отивоско, плажът Капуташ изглежда така, сякаш някой е изрязал триъгълно парче от крайбрежните скали. Намира сред едноименните стръмни скали, които сякаш са се притиснали една в друга и искат да скрият мястото от очите на туристите. Затова наричат това място и Устата на каньона.

Приключението започва още със стигането до плажа - 187 стъпала водят надолу от шосето, което минава точно до брега. Още една достатъчно добра причина да посетите Капуташ е Синята пещера, до която има организирани турове с лодки.

Олимпос

Снимка: iStock by Getty Images

Античният град Олимпос се намира близо до едноименния връх (различен от Олимп в Гърция) и е един от големите в Ликия. По думите на Цицерон Олимпос е бил град, надарен с изкуства и култура.

При разкопките днес можете да видите древни саркофази и каменни надписи.

Ако се отбиете до близкия връх Химера, ще можете да видите защо го наричат Горящия камък. От цепнатини в скалите излизат малки пламъци, за които се твърди, че горят непрестанно от поне 2500 години.

Тук има два плажа - Олимпос и Чъралъ, поръбени с маслинови и палмови горички.