Наричат пещера Ухловица "подземният дворец на Родопите" и дори и вече да сте виждали много пещери в България, ще се убедите, че точно тази си заслужава прозвището.

Усещането за замък се създава от многобройните стълби, които ви отвеждат ту нагоре, ту надолу из дебрите на пещерата, както и от факта, че тя е на няколко етажа.

Откъде идва името на пещерата Ухловица?

Ухловица е вариант на "улулица" - птица от семейството на совите, за която се смята, че е живяла в миналото в района на пещерата. Пролетно време любовната песен на улулицата се чува надалеч и е възможно това да е направило впечатление на местните хора.

Пещера Ухловица

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво ще видите в пещера Ухловица

Пещерата е дълга 460 метра, от които 330 са пригодени за посещение от туристи. Вътре водата и въздушните течения са свършили великолепна скулптурна работа през последните хиляди години. По стените се редуват най-различни образувания - такива наподобяващи корали, бисери, каменни слънца, дървета и каменни водопади.

Пещерни образувания в Ухловица - в средата е големият водопад

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

На горния етаж на пещерата се намира Залата на пропастите, откъдето започват четири дълбоки пропасти, стигащи до долния етаж. Там величествено и царствено стои на мястото си големия каменен водопад, който искри в бяло, сякаш е направен от сняг или скъпоценни камъни. При него има седем езера, които са пълноводни само напролет.

Как да стигнете до пещера Ухловица

Пещера Ухловица се намира на 3 км от село Могилица и на 25 км от Смолян. Шосето след Смолян е в добро състояние, след село Смилян и преди Могилица ще видите табела край пътя и паркинг, където да оставите колата си. Оттам следва изкачване по стълби до върха на възвишението, където е входът на пещерата.

Пещера Ухловица - край входа

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Влиза се само с екскурзовод на всеки кръгъл час, като последното влизане е в 16 часа. Пещерата работи от 9 до 17 часа, като от октомври до април почива в понеделник и вторник, а през летните месеци е отворена всеки ден.

Температурата вътре целогодишно е около 10 градуса, така че си предвидете връхна дреха, ако ще я посещавате през лятото.

Пещера Ухловица

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво друго да видите в района на пещера Ухловица

Районът около пещерата е пълен с интересни забележителности, заслужава си да останете за нощувка в околностите, за да видите всичко. В близкото село Кошница има крепост с невероятна панорамна гледка.

В Смилян вижте музея на смилянския боб и после хапнете в някое от заведенията в селото всевъзможните вкусотии, приготвени с него.

Малко преди Ухловица ще видите и табела за Гарга дере и пещера Голубовица 2, в която влизането става с пещерняци, които ще ви преведат в необлагородената пещера, газейки в течащата в нея река и преминавайки най-сложното място на дъното на лодка.

Ако продължите в посока село Горна Арда, можете да видите изворите на река Арда.