Флоренция е град на красивите гледки, но също така и магнит за толкова много туристи, че едва ги побира. А тълпите пречат на красивите гледки.

За да можете да се насладите на града в цялата му прелест, можете да се качите на камбанарията на Дуомо (след като сте посветили час или повече да чакате на опашката и сте се поизпотили по стълбите нагоре), а можете и да се отдалечите от центъра за поглед към целия град като на длан.

Пиацале Микеланджело сякаш е специално създадено за панорамни гледки към Флоренция по залез. Площадчето се намира на хълм малко извън града и представя като в кадър от филм покривите на Флоренция. Удивително е да видите в краката си града, дал на света толкова невероятни хора на изкуството, учени и история, пълна с борба за власт и откривателство.

Как да стигнете до Пиацале Микеланджело

Снимка: iStock by Getty Images

За да стигнете до площада, можете да се качите на автобус 12 или 13, на някой от червените туристически автобуси на два етажа, които обикалят града, или да изкачите хълма пеша (разстоянието от Дуомо е по-малко от 2 км). Ако изберете варианта пеша, на върха ще почувствате истинско удовлетворение от направените усилия - особено ако сте се подготвили и с бутилка вино, която да споделите със спътниците си.

Кратка история на площада

Снимка: iStock by Getty Images

Пиацале Микеланджело е построено през 1869 г. от флорентинския архитект Джузепе Поджи. Името си носи, тъй като е пълно с реплики на скулптури на Микеланджело, включително и на Давид (чийто оригинал е изложен в галерия Академия). Идеята на Поджи е била на площада да изложи копия на всички скулптури на Микеланджело, заради което построил специална сграда с лоджия зад Давид, но тази идея така и не се осъществила, а днес в лоджията има ресторант.

По пътя към върха на хълма ще минете покрай Градината с розите, откъдето също има красива гледка към града, при това сре уханието на цветя. Тя също е проектирана от Поджи - първоначално като градски парк, а по-късно е превърната в парк с рози, където днес има и японска градина.

Какво се вижда от Пиацале Микеланджело

Снимка: iStock by Getty Images

Гледката от площада на върха на хълма е 360-градусова. Оттук ще видите виещата се в ниското река Арно, а по залез слънцето изглежда така, сякаш потъва във водите ѝ. Понте Векио, Палацо Векио, базиликата Санта Кроче, Санта Мария дел Фиоре (Дуомо) и Галерия Уфици също ясно се виждат, при това на фона на нежните извивки на тосканските хълмове в далечината.