Октомври пристига без фанфари и незаслужено е подценяван като месец, в който няма кой знае какво за правене.

Есента обаче настъпва със слънчевите си следобеди и пъстрите си листа - идеална за разходки по пътеки и пътечки. 

Междувременно много страни разхлабват мерките и отварят границите, което увеличава избора за пътуване в чужбина. 

Вижте какво можете да видите и правите през октомври, ако душата ви жадува за пътешествия:

В планината: за есенните цветове

Снимка: iStock by Getty Images

Октомври е най-добрият месец за разходки в планината, ако сте почитатели на многоцветните черги от есенни листа, които само природата може да изтъче. Изберете маршрут през широколистни гори за най-цветно преживяване.

Ако денят се окаже дъждовен, не бързайте да се отказвате. Кратка разходка под лек ръмеж ще ви освежи (и ще ви помогне да оцените още повече уюта на дома си), а цветовете стават още по-наситени във влажно време.

Разгледайте и десетки идеи за маршрути в България >>>

На екзотичен остров: за да удължите лятото

Снимка: iStock by Getty Images

Лятото официално свършва в края на септември, но не и ако последвате примера на прелетните птици и отлетите на юг.

Освен традиционните за зимните месеци топли дестинации като Занзибар, Мавриций и Доминикана тази зима има и нови горещи дестинации, които да откриете с директен полет от България - като Кабо Верде. Независимо дали ще пътувате през октомври или планирате Нова година на топло, резервирайте сега, за да се възползвате от цените за ранни записвания на много туроператори. 

Вижте оферти за екзотични почивки през зимата >>>

В Ибиса: за отварянето на нощните клубове

Снимка: iStock by Getty Images

Нощните клубове в Ибиса отварят отново вратите си на 8 октомври - и това ако не е повод да отскочите на топло до балеарския остров!

Клубовете ще работят на 75% от капацитета си и ще трябва да затварят в 5 сутринта. На дансинга ще е задължително и носенето на маски.

В Барселона: за джаз фестивала

Снимка: iStock by Getty Images

Джаз фестивалът на Барселона е разтеглил програмата си през всички зимни месеци, за да ви даде достатъчно поводи да отскочите до испанския град. Провежда се от 20 октомври 2021 до 3 март 2022 г., а билетите се продават онлайн.

С колело: за пикник и безгрижни следобеди

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от предизвикателствата от книгата "203 предизвикателства за пътешественици", които ви отправихме в началото на лятото, е да карате колело по тихи междуселски пътища.

Слънчевите есенни дни са перфектни за това - следобедите са топли, без жегата да ви оставя без дъх по баирите, а дните са достатъчно дълги, за да се насладите на безгрижно каране.