Не е нужно да имате страх от високото, за да ви се разтреперят краката при поглед надолу от някое от следващите екстремни места на планетата.

Тук не става въпрос за най-високите върхове по отношение на надморска височина, а за места със стотици метри вертикален отвес, каньони и пещери, които са едновременно предизвикателни и пагубни за онези, които не са достатъчно подготвени за среща със суровата природа. 

Вижте някои от най-екстремните дълбочини и височини на планетата Земя:

 

Най-високият напълно вертикален отвес

Поглед отдалеч към връх Тор

Снимка: iStock by Getty Images

View this post on Instagram

A post shared by Peter Carey (@peteracarey)

Връх Тор е висок 1675 м, от които 1250 м са отвес. Намира се в Арктическите Кордилери, в Национален парк "Ауюиттук", Канада. Макар да е отдалечен от големи градове и популярни туристически дестинации, върхът е много посещаван, предимно от почитатели на скалното катерене. Изкачен е за първи път през 1965 г.

В района има няколко къмпинга, както и заслони за катерачите.

Най-високият почти вертикален отвес

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да държи титлата за "почти вертикален отвес", това място на планетата Земя си заслужава да бъде споменато и видяно.

Кулите Транго се намират в Северен Пакистан, в планината Каракорум. Най-високата достига 6286 м. Кулите са едно от най-екстремните места за скално катерене в света заради надморската височина, дължината на маршрутите и стръмния терен.

От едната от кулите Транго през 1992 г. австралийците Ник Фетерис и Глен Сингълман поставят рекорд с BASE jump скок (скок от високо място, по време на който човек прекарва възможно най-много време в свободно падане, преди да отвори парашута си за приземяване).

Впоследствие кулите се използват за площадка за такива скокове и от други почитатели на екстремните спортове.

Вижте кадри от скока на Фетерис и Сингълман. Ще ви направи впечатление размерът на камерите, монтирани на каските им.

Най-дълбоката пещера

Спускане в пещера Верьовкина

Снимка: Wikipedia

Верьовкина е най-дълбоката известна пещера на Земята. Намира се в република Абхазия, спорна автономна територия в Грузия. До 2015 г. се е смятало, че пещерата е дълбока 440 м, но след поредица от експедиции вече е ясно, че дълбочината ѝ е 2212 м, като входът ѝ е разположен на 2285 м надморска височина.

През август 2021 г. пещерата влезе в местните медии заради случай на турист, загинал на дълбочина 1100 м, след като прекарал няколко дни на къмпинг на дълбочина повече от 600 м, а след това продължил през труден терен без нужната екипировка и умения.

Най-дълбокият каньон

Каньонът Ярлун Цанпо в Тибет

Снимка: iStock by Getty Images

Няколко каньона в света се борят за титлата "най-дълбок", тъй като няма единно мнение за това как точно трябва да се измерва дълбочината. Единият от претендентите с най-драматични височини е каньонът Ярлун Цанпо в Тибет с височина от 5500 м и дължина 5004 км (малко повече от Гранд Каньон в САЩ).

Каньонът Кали Гандаки в Непал

Снимка: iStock by Getty Images

Другият е Кали Гандаки в Хималаите в Непал, където разликата между нивото на реката и заобикалящите я върхове е 6400 м.