Когато мислите за Норвегия, вероятно в ума ви изскачат картини на зашеметяващи фиорди, усамотени крайбрежни къщички и непокътната природа.

Има едно място в страната, където всички тези съвършени елементи се събират в една картина - Рейне.

Въпреки миниатюрните си размери норвежкото село Рейне привлича хиляди посетители всяка година. Причина за това са приказните гледки в селото и наоколо, сякаш излезли от книга с приказки - назъбени възвишения със снежни шапки, зелени поляни, чистата вода на Северния ледовит океан, рибарски къщи, боядисани в бяло и яркочервено...

Вижте снимки на Рейне >>>

Рейне е разположено върху Лофотенския архипелаг и мнозина го използват за отправна точка за своите пътешествия в района.

Село Рейне е посещавано от хиляди туристи въпреки отдалечеността си

Снимка: iStock by Getty Images

Тук можете не само да видите рибарските колиби на местните, които се занимават с този поминък от векове, а и да отседнете в някоя от тях.

Докато сте в района, наемете каяк или лодка, за плавате из фиорда или да разгледате някой от съседните острови. Гребането ви дава времето и спокойствието да се насладите на гледките и е възможно дори и през зимата. Ако не се чувствате уверени в уменията си, има много компании, които предлагат каяк турове с водач. 

Зима в Рейне

Снимка: iStock by Getty Images

Не забравяйте туристическите си обувки, защото се намирате в една от най-красивите части за преходи в Норвегия. 

Ако имате време да направите само един планински преход, изкачете се на върха на Рейнебринген - висока точка със спираща дъха панорама към Лофотенските острови и фиордите Рейне. Пътеката дотам е стръмна, често е кална и хлъзгава, но през 2019 г. са монтирани поредица от каменни стъпала, които улесняват придвижването. 

Гледка от Рейнебринген

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да е популярно сред туристите, селото е спокойно и тихо място, което успява да продължи съществуването си в хармония с природата. Зимно време е най-притихнало, а ако имате късмет, можете да видите с очите си Северното сияние. Заради разположението си отвъд Полярния кръг селото е подходяща точка за наблюдение на сиянието от септември до април.

Северното сияние над Рейне, Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Какво трябва да знаете:

Рейне се намира на остров Москенесьой, част от Лофотенските острови. На 300 км северно се намира град Тромсьо. Подгответе се за климата тук - Рейне е разположено на 100 км над Полярния кръг. Въпреки това транспортът до селото е лесен, тъй като наблизо минава европейската магистрала E10 - живописен път, който минава през Лофотенските острови.

На 10 км от Рейне се намира и прочутото норвежко рибарско селище, чието име се състои само от една буква - Å. То е известно с червените си рибарски колиби, музея село на норвежките рибари и официалния си къмпинг.

Рейне в снежен облик

Снимка: iStock by Getty Images

От Рейне можете да се качите на ферибот до съседни села и интересни места във фиорда.

Селото е малко и ако искате да отседнете в него, трябва да резервирате отрано.