Представете си, че сте седнали на камък сред гората. Чувате вятъра в клоните на дърветата, усещате миризмата на мъх, виждате как слънцето блести във водите на река.

Малко занимания са толкова успокояващи и пречистващи като разходка в гората. Швеция със закона си за всеобщ достъп на всички до природните ѝ ресурси и дълбоката културна свързаност на хората с природата е пример за това как връзката между човека и заобикалящата го среда може да бъде хармонична дори и в модерно общество.

Потопете се в атмосферта на шведските гори в галерията >>>

Горско къпане по шведски

Японците от години имат официална терапия, която се нарича "горско къпане" - или "shinrin-yoku" на японски. Тя представлява целенасочено прекарване на време в гора и потъване с петте сетива в заобикалящата природа - занимание, за чиито здравни и психологически ползи има стотици проучвания.

Времето, прекарано сред природата, може да се комбинира с други релаксиращи практики

Снимка: Аlexander Hall/imagebank.sweden.se

"Горското къпане" може да е измислено в Япония, но шведите толкова недвусмислено се припознават в него, че шведският превод на думата - "skogsbad" - вече е част от правописния речник на страната.

Според едно от последните шведски проучвания по темата след 72 часа, прекарани сред природата, нивата на стрес сред участниците в изследването спадат с около 70%, а кръвното налягане и сърдечният им ритъм се нормализират.

Шведите взимат своята доза спокойствие от гората по много начини - берат горски плодове, наблюдават птици, плуват в кристални езера, организират си спокойни разходки сред природата или лежерни плавания с каяк през уикендите.

Успокояващи практики като медитация и йога също често се пренасят в гората за холистична грижа за ума и тялото.

Правото на безусловен достъп до природата

Националните паркове и резерватите са единствените места, където има някои ограничения на свободния достъп

Снимка: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

В Швеция, подобно на други скандинавски страни (Норвегия, Финландия, Исландия), има закон, който гарантира правото на свободен достъп до дивата природа за всички хора под почти всякаква форма.

Преходите, карането на колело, брането на диви плодове и билки, плуването и плаването с лодки са разрешени навсякъде, освен в националните паркове и резерватите.

Това означава дори в частни имоти. Единственото условие е посетителите да преминават с уважение, да не безпокоят собствениците и да не разрушават нищо.

Шведите излизат, често семейно, да берат горски плодове

Снимка: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

Горите са пълни с ядливи гъби

Снимка: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Набраното от гората лесно може да се превърне в безплатен обяд

Снимка: Apelga/imagebank.sweden.se

Ако искате да се събудите сред птичи песни и свежия дъх на гора, можете да разпънете палатката, където решите, стига да не е твърде близо до нечия къща, в обработваема земя или на пасище за животни.

Всеки в Швеция може да разпъне палатката си, където реши, стига да не пречи на другите

Снимка: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Земя на гори и езера

Около 70% от територията на Швеция е покрита с гори, а близо 9% - с езера. Това на практика означава, че където и да се намирате, винаги сте близо до природа. Най-много са боровите и смърчови гори, но има също и брезови, дъбови и ясенови.

Макар да не е първото нещо, което би ви хрумвало, горско къпане може да се практикува и в шведската част на Лапландия - сред ледници и блата.

Малко езеро във формата на сърце в Швеция

Снимка: Fredrik Schlyter/imagebank.sweden.se

Само на 20 км от столицата Стокхолм се намира национален парк Тиреста, а Стокхолмският архипелаг е част от национален парк Енгсьо.

В страната има и над 100 000 езера, като най-голямото - Венерн, е с площ от 5600 кв.км, има свой микроклимат и архипелаг от над 20 000 острова. Крайбрежието на страната е 3200 км, а реките и каналите са неизброими.

Правото на свободен достъп до природата включва и свободно плуване в над 100 000 езера

Снимка: Helne Grynfarb/imagebank.sweden.se

Освен това покрай най-популярните маркирани пътеки има горски хижи и заслони, които могат да се ползват безплатно и свободно. При толкова много възможности за досег с природата без никакви ограничения, не е чудно, че шведите толкова често си намират поводи да бъдат сред нея.