Ако в някой американски филм действието се развива във Франция, героите непременно са седнали на терасата на някое бистро, пият вино и наблюдават минувачите, дори и да имат сериозни драми за разрешаване.

Бистрото е едно от най-френските неща, които могат да съществуват на тази земя.

Градските легенди обаче свързват етимологията на думата "бистро" с руските войски, обсадили града след Наполеоновите войни.

Доколкото това е вярно и може ли да се проследи зараждането на бистрото като кулинарна институция?

Как се появява френското бистро?

Снимка: iStock by Getty Images

Историческите сведения показват, че бистрото най-вероятно се е появило от кухните, които се намирали на приземния етаж на парижките апартаменти. По онова време наемателите обикновено плащали за настаняване и храна. Хазяите установили, че могат да си докарват допълнителни средства, като отворят кухните си и за външни посетители. В менюто имало предимно прости ястия, които можели да се готвят в големи количества и да издържат дълго време, без да се развалят. Към яденето предлагали също кафе и вино.

Друга история открива основите на бистрото в голямата безработица в района на Оверн в средата на 19-и век. Останалите без работа мъже започнали масово да се стичат в Париж в търсене на поминък. Те вършели най-нископлатената работа, която никой друг не искал да върши - носели въглища и вода и миели подовете. По-предприемчивите намерили начин да разширят приходите си, като отворили така наречените "въглищни кафенета". Мъжете носели въглища, а жените сервирали непретенциозни ястия, които били по джоба на работническата класа.

И днес бистрото е място, посветено на обикновената храна. Менюто е кратко и включва малки чинийки с леки ястия, създадени да подхождат на алкохолните и топли напитки, които се предлагат. Цените са умерени. През целия ден в бистрото можете да пийнете кафе или чаша вино и да поговорите с приятели. Масите обикновено са малко на брой и няма изискване за официално облекло.

Руската следа и едно от най-старите бистра в Париж

Снимка: iStock by Getty Images

На площад "Тертр" в 18-и район в Париж и до днес своите клиенти посреща ресторант "Ла Мер Катрин". Трудно е човек да си представи, че това място за пръв път отваря врати преди 228 години!

Метална табелка до входа на "Ла Мер Катрин" разказва градската легенда за появата на думата "бистро". Според написаното датата била 30 март 1814 г. Империята на Наполеон изживява последните си дни. Пруси, австрийци, баварци и руснаци са пред портите на Париж. Франция капитулира. Руският цар и неговите войски нахлуват победносно в Париж.

Някъде по това време в "Ла Мер Катрин" хапват руски войници. И рабира се, пийват. Когато поръчват питиетата си, те постоянно повтарят "быстро, быстро!" ("бързо, бързо!"). Сред войниците има и доста казаци - можете да си представите с какво нетърпение са чакали, за да утолят жаждата си. А и не се знае дали техните началници няма да се появят изневиделица отнякъде и да ги хванат в крачка.

Думата "быстро" се запечатва в паметта на французите и според мълвата постепенно се превръща в название за място, където се хапва и пийва набързо.

Историята е интересна, звучи донякъде логично и привлича туристи. Много френски лингвисти обаче отхвърлят тази теория, тъй като според историческите сведения думата "бистро" не е била в широка употреба преди края на 19-и век. За първи път се среща в писмен източник през 1884 г.

Друга версия предполага, че етимологията ѝ идва от местна дума, съществувала в няколко варианта - "bistro", "bistrot", "bistraud" или "bistrouille".

Колко още ще съществува френското бистро?

Ако се разровите из публикациите в интернет, не може да не ви направи впечатление, че почти всяка година през последното десетилетие някоя световна медия прави анализ на тема "Изчезва ли френското бистро?". Инициативна група дори предложи включването на френското "изкуство на живота" (art de vivre) във френските бистра да стане част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО. Ако има нужда да бъде пазено от ЮНЕСКО, значи е застрашено от изчезване, нали?

Преди около 30 години бистрата са били около половината от заведенията за хранене в Париж. Днес са под 15%. Причините са комплексни и многобройни, но промяната в начина на живот и навиците за хранене на новите поколения са сред основните. Младите французи предпочитат да седнат в кафенета от световни вериги като "Старбъкс", а доставките по домовете, които станаха особено популярни по време на пандемията държат хората у дома за обяд.