Тази година около 1 и 6 май се събират доста почивни дни, които могат да станат още повече, ако си пуснете три дни отпуска. Поредицата от три почивни, три работни и после още три почивни дни може да е перфектна за кратки пътешествия в страната, независимо дали ще слеете почивката или ще си я вземете на порции.

В дните между 1 и 6 май в страната се провеждат няколко фестивала и тематични събития.

Добавете в маршрутите си и водопади - сега са пълноводни и ще ги видите в пълния им блясък. За тревистите и гористи местности предвидете дълги крачоли срещу кърлежи и защита срещу пролетното слънце. 

Кнежа: за фолклорния фестивал Майски Кукутановец

В Кнежа подготвят традиционният за града фолклорен фестивал "Майски Кукутановец", като сред участниците тази година е известната народна певица Янка Рупкина. Ще има изложение на традиционни за плевенския регион ястия, ще бъдат приготвени курбан - чорба и родопско чеверме.

Освен Янка Рупкина, със свои изпълнения ще се погрижат за доброто настроение на посетителите фолклорните изпълнители Владислав Славов и сестри Диневи, гайдарски състав "Войводи", местни вокални групи.

"Майски Кукутановец" ще се състои в зоопарк "Гергана" на 1 май (неделя), от 12 часа. От общинската управа ще осигурят безплатен автобусен транспорт за жителите на Кнежа по време на целия фестивален ден.

Чипровци: За фестивала на чипровския килим

Снимка: iStock by Getty Images

Седмото издание на фестивала на чипровския килим ще се състои от 29 април до 1 май в Чипровци. В трите дни на проявата са предвидени демонстрации на изработка на прочутите по цял свят чипровски килими, възможност за продажба на продукцията на местни майстори, фотоизложби, тематични лекции. Освен килими, на площада в Чипровци ще се продават и направени от местни занаятчии продукти, както и екологични храни, дело на местни майстор-готвачи.

Фестивалът ще бъде придружен с богата културна програма, която включва концерти на рок-група "Сигнал", на певицата Райна и на духови оркестри от общината и региона.

Тервел: за Фестивала на веселието

Първи Фестивал на веселието в Тервел ще открие сцена в градския парк в дните между 29 април и 3 май. Територия на веселбата ще бъде тренировъчното игрище в парка, където публиката ще припява на певици, участвали в популярни телевизионни формати, конкурси и фестивали.

Първа на сцената на 29 април ще излезе Дара, а в следващите дни концерти ще изнесат Тереза, Нелина, Елица Тодорова и Данна. В гората в парка ще има много атракциони за деца и възрастни.

Бургас: за цветя и море

Снимка: iStock by Getty Images

Бургас ще посрещне майските си посетители с Дни на цветята - от 29 април - 8 май ще се проведе Цветно изложение Флора 2022. Събитието ще се разгърне основно във външните открити площи край Експозиционен център "Флора" в Морската градина. "Изкуство от цветя" е темата, която ще провокира въображението на участниците и ще организира аранжировките и инсталациите в изложбените площи.

Баните, Смолянско: за празника на минералната вода

Традиционният празник на минералната вода в Баните ще се проведе в пълния си блясък от 5 до 7 май, след като през последните години бе отлаган заради пандемията. Празничната програма включва концерти с участието на Любо Киров, ансамбъл "Родопа", Камен Воденичаров, Алфредо Торес, местни самодейни състави и др.

Традицията да се празнува на Гергьовден в Баните е вековна, обясняват от общинската администрация. Според местна легенда на 6 май минералният извор в родопското село е особено лековит, а всеки, който се докосне до водата в този ден, ще е здрав и силен.

Празничната програма ще започне със заря на 5 май по случай Празника на българската армия. Предвидени са двудневен Национален турнир по хокей на трева и регионален турнир по футбол.

Асеновград: за състезание по баирите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Седмото издание на състезанието "Асеновградски баири", което ще се проведе на 7 и 8 май, включва дисциплините планинско колоездене и планинско бягане. Най-дългата дистанция е 45 км за колоездачите и 40 километра - за бегачите. Събитието е с формат на фестивал, провежда се в два дни - по един за бягане и колоездене, с детски стартове и за двете дисциплини.

Надпреварата за най-малките ще се състои в централната част на града, след като бъдат изпратени големите от старт-финала към планината. За децата ще бъдат осигурени както медали, така и томбола с много награди и лакомства.

 

Още идеи за пътуване за майските празници:

Идеи за маршрути в Родопите

Идеи за маршрути в Стара планина

Идеи за екопътеки

Идеи за пикник

Идеи за водопади

Идеи за тематични маршрути в България

Идеи за селски туризъм