Банско не е само зимен курорти и всяка година го доказва с богата си програма със събития през летните месеци. От джаз, опера, рок и кино под звездите до планински състезания и кулинарни празници - до края на септември ще имате достатъчно причини да се отправите към Банско и Пирин.

ПИРИН РЪН

27 юни 2021 г.

За 11-а поредна година най-добрите планински и екстремни спортисти ще се съберат за изкачването на връх Вихрен в състезанието по планинското бягане и колоездене Пирин Рън 2021. Събитието се организира от сдружение "Спортен клуб маратон" съвместно с Община Банско. Маратонът събира над 70 участници от цялата страна и ще се проведе в три дисциплини:

- състезание по планинско бягане - 13 км;

- състезание по планинско колоездене - 26 км;

- планински дуатлон (колоездене и бягане) - 29 км.

БАНСКО НОМАД ФЕСТ

от 28 юни до 4 юли 2021 г.

За втора поредна година над 300 дигитални номади ще се съберат в град Банско. В рамките на седем дни те ще имат възможност да почерпят практично знание и мотивация от опита и историите на 50 вдъхновяващи говорители, които са подготвили презентации, работилници, спортни занимания и природа.

Номадите - хора, които пътуват и работят онлайн - ще имат възможност да разкажат за своите разбирания и стандарти на живот, наслаждавайки се на красивата Пирин планина. Споделеното работно място в Банско обединява номадската общност в града и има около 100 членове през годината.

ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ

от 28 юни до 4 юли 2021 г.

По инициатива на Регионалната занаятчийска камара - Банско с подкрепата на Община Банско за първа година се организира Панаир на занаятите. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се насладят и да се докоснат до традициите и демонстрациите на български занаяти представени от местните майстори.

ФЕСТИВАЛ НА БАЛКАНСКОТО ВЕСЕЛИЕ "БАЛКАНСКИ КОТЕЛ"

2 и 3 юли 2021 г.

От 2 до 3 юли ще се проведе първото издание на фестивала. Организатор на фестивала е продуцентска фирма "ЕНИ ФИЛМ" с подкрепата на Община Банско. По време на фестивала ще чуете и видите всички жанрове на изкуството - певци, инструменталисти, танцьори, групи за изворен фолклор и пресъздаване на обичаи, както и кулинари - професионалисти и любители. Програмата на фестивала включва музикално-танцова фиеста с участието на атрактивни професионални и любителски формации и индивидуални изпълнения от България и Балканите. Надсвирване и надиграване, пищна кулинарна изложба на традиционни бански специалитети и гала концерт.

ПИРИН СКАЙ

3 и 4 юли 2021 г.

За втора поредна година ще се проведе двудневното планинско предизвикателство във високата част на Пирин. В рамките на един уикенд се провеждат няколко състезания по бягане. Ден 1 е денят на вертикалния километър от Бъндеришка поляна до връх Кутело. Ден 2 е деня на Пирин скай в две дисциплини 34 км и 10 км. Организатори на събитието са организациите Рън БГ и Трайл систем.

КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ "ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО"

от 2 юли до 22 септември 2021 г.

За седма поредна година ще се състои уникалния проект на Община Банско Културни вечери "Традиции и изкуство" - в продължение на два месеца Туристическия информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура. Жители и гости на града имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат позабравени вече занаяти и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони, бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия и дърворезба. Тъкането на разбой в музей "Велянова къща" е една от атракциите, заложени в програмата, като успява да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.

Демонстрациите се съпровождат от автентични инструменти и традиционни бански песни. За запалените по народни песни и танци в читалище "Никола Вапцаров" се провеждат уроци по тамбура и уроци по народни танци.

Гостите на града имат възможност да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, като посетят организираните от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс "Свети Никола", късноантична крепост "Ситан Кале" и инфотурове в Музеен комплекс - Банско. Образователни интерактивни игри "Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Помислено е и за кино феновете с различни филми за Банско и бански дейци, представители на духовния и на литературния свят, които се прожектират в Туристическия информационен център.

ДНИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

9 и 10 юли 2021 г.

За първа година ще се състои кино на открито на централния площад с два съвременни български филма - комедиите "Академия за мъже", режисьор Георги Костов, и "Летовници", режисьор Ивайло Пенчев. Организатор на събитието е дружеството "Кино под звездите" ЕООД със съдействието на Община Банско.

ЛЯТНА ОПЕРНА ВЕЧЕР НА ОТКРИТО

17 юли 2021 г.

Камерна опера Благоевград с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще зарадва гостите и жителите на града ни с две представления от тазгодишния им календар на режисьора Станислав Кимчев. Едноактната комична опера "Слугинята господарка" и "Капелмайсторът" - оперен спектакъл за малки и големи.

ЛЯТНА ФИЛМОМАНИЯ ПОД ЗВЕЗДИТЕ

22, 23 и 24 юли 2021 г.

12-отo издание на "Лятна филмомания под звездите" ще се проведе на площад "Никола Вапцаров" с прожекция на 10 от най-добрите филми от програмата на Банско филм фест. Всички гости на Банско ще получат филмов подарък под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино. Организатори са Община Банско, Читалище "Никола Вапцаров" и сдружение "Международен фестивал на планинарския филм".

СЕДМИЦА НА РЪЧНОТО И ТРАДИЦИОННО ИЗКУСТВО

от 30 юли до 5 август 2021 г.

За пръв път тази година в град Банско ще се проведе Седмица на ръчното и традиционо изкуство с участници от 15 държави. Организатори са Международната мрежа "ХоумНет Източна Европа и Централна Азия" съвместно с община Банско и с подкрепата на Задруга на банските механджии "Уникално Банско" и Съюз на туристическия бизнес Банско. Гражданите и гостите на града ще се запознаят с традициите в ръчните изделия от Източна Европа и Азия. В продължение на една седмица ще наблюдават демонстрации от различни майстори както от България, така също и от чужбина.

КОНЦЕРТ СПЕКТАКЪЛ НА САМОДЕЙНИТЕ СЪСТАВИ ОТ ОБЩИНА БАНСКО

31 юли 2021 г.

С концерта на художествените/самодейните състави и изпълнители при читалище "Никола Вапцаров - 1894" под пиринското небе Банско оживява в песни, музика и танци. Гостите и жителите на града ще се докоснат до духа на банскалии, традициите, културата, обичаите и прекрасния местен фолклор.

БАНСКО ДЖАЗ ФЕСТ

от 7 до 14 август 2021 г.

И тази година на сцена под звездите ще се проведе традиционният Банско Джаз Фест с изпълнения в различни стилове.

ПИРИНСКИ РОК ВЕЧЕРИ

20 и 21 август 2021 г.

Рок музиката ще завладее град Банско - всички жители и гости се стягат за голямото музикално събитие.

БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ

27 и 28 август 2021 г.

В края на август под открито небе традиционно ще се проведе XII-то издание на Банско опера фест. Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. Концертите и постановките може да види и чуе всеки безплатно на централния площад "Никола Вапцаров" в Банско.

Организаторите от Община Банско и Монте Мюзик избират разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери. На 27 и 28 август на площада в курортния град ще гледаме две забележителни продукции на Държавна опера Варна - операта"Вълшебната флейта" и мюзикъла "Човекът от Ла Манча".

КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК "УНИКАЛНО БАНСКО"

от 4 до 6 септември 2021 г.

По инициатива на сдруженията "Съюз на туристическия бизнес-Банско" и Задруга на банските механджии "Уникално Банско" и с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще изненадаме туристите с празник на открито - съчетание от местен фолклор, обичаи и благоуханни бански гозби приготвени от местните механджии.

ПИРИН УЛТРА

11 и 12 септември 2021 г.

Пирин Ултра е планински ултрамаратон по планинско бягане, който се провежда в сърцето на Национален парк "Пирин" и е част от световните серии по Скайрънинг. В V-тo издание на маратона участниците от цял свят ще се състезават по три трасета като поставя високи препятствия пред всички желаещи да покорят пътеки, низини и върхове в Пирин планина.

БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ

от 22 до 26 септември 2021 г.

Тази година Международния фестивал на планинарското и екстремно кино чества своето XX-то издание. Събитието ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света и събира световния елит на outdoor активностите. В програмата на фестивала са включени 80 филма от 35 държави. В съпътстващата програма има селектирани 10 изложби, семинари, работилници, демонстрации и програма за деца. В юбилейната програма е включен трейлър и изложба "20 години Международен фестивал на планинарското и екстремно кино", катерачно състезание за купа "Петър Атанасов" и специално представяне на град Банско и Пирин планина като туристическа дестинация.