Мнозина твърдят, че Родопите са най-дивата планина у нас. Не са малко и хората, твърдящи, че това вече не е така, а мистичните Родопи са станали доста по-достъпни и лесни за посещение. В тази теза има истина. Някога неизвестни места, като Караджов камък днес са магнит за туристите, същото може да се каже и за не малка част от тракийските светилища, които са много проучени и описани. А магията се крие в неизвестното.

Фактът, че Родопите заемат една седма от българската територия, а територията им продължава да е обрасла с вековни гори и слабонаселени места значи, че въпреки всичко дивото все още е запазено. В пропитата с история планина и до днес има места, които не са свързани с асфалтов път, а мобилният обхват звучи като футуристична технология.

Вижте снимки от едно от най-дивите места в Родопите >>>

В настоящия ни материал ще ви запознаем именно с такова място, пазещо спомена за дивите Родопи.

Извисяващ се на 1459 метра надморска височина връх Чиляка е един от най-високите върхове в Източните Родопи. В източните му подножия се намира полуизоставеното село Безводно.

Село Безводно, погледнато от началото на изкачването

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

От там започват и тънки пътеки, които ту се виждат, ту отново се губят. На запад от върха, в зона от около 20 километра, липсват каквито и да е било населени места - има единствено диви гори, стръмни скали, водопади и забравени тракийски светилища.

Намиращото се на 900 метра надморрска височина село Безводно е доста обезлюдено

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Посещението на върха наистина си заслужава - само при пътуването към село Безводно ще преминете в близост до тракийското скално светилище Утробата, средновековният мост над река Боровица, край село Ненково и през стената на язовир Боровица. Ще видите високи около 100 метра отвесни скали и села, които не са свързани с асфалтовия път.

Средновековният мост над река Боровица

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

По пътят ви към върха може да видите и водопад с височина около 25-28 метра. Той е непосредствено под коларския път и когато има вода гледката е внушителна. Ако искате да видите водата, трябва да отидете през периода април-юни.

От самият връх гледката е уникална, като може да видите древното тракийско светилище Саръ кая. Обектът представлява скален масив, извисяващ се отвесно на 60 метра и с форма, която може да се оприличи на триъгълна пирамида. В основата му има централно разположена пещера, която има частично изкуствен произход.

Гледката от връх Чиляка

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

От върха може да видите още язовирите по река Арда и град Кърджали, ако времето е ясно може дори да видите намиращия се до Хасково язовир Тракиец.

Най-интересни обаче са причудливите форми, които планината рисува. От връх Чиляка, в северна посока се откриват много нетипични, почти "афганистански" гледки - с оголени полупустинни възвишения, описващи хоризонта.

"Афганистанските" гледки от върха

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg