Вече писахме как новата тенденция на безалкохолния туризъм се радва на все по-голяма популярност. Това от своя страна налага нови модели на пътуване, които все повече се съобразяват с онези, които не биха искали да прекарат ваканцията си просто на маса.

Ако "сухият януари" ви е накарал да усетите вкуса на живота без алкохол, не сте сами. Независимо дали избирате да се въздържате напълно и прегръщате начина на живот на трезвеника, отказването от алкохола е напът да се превърне в норма.

И поколението Z е водещо в тази насока - неотдавнашно проучване на поведението на Обединеното кралство по отношение на алкохола показа, че хората на възраст между 16 и 25 години са най-малко склонната група да употребяват алкохол, докато в САЩ проучване от 2020 г. установи, че броят на студентите, които не пият алкохол, се е увеличил от 20 на 28 процента между 2002 и 2018 г.

И така, какво означава за пътуванията новото поколение въздържатели от алкохол? От обиколките по баровете и плажните партита до алкохолните круизи, общуването между младите пътешественици години наред се подхранва от алкохола. Организаторите на групови екскурзии за младежи между 18 и 30 години обикновено планират пътуванията около нощния живот и клубовете, а животът в хостелите често се развива в бара, където алкохолните партита, обиколките на кръчмите и коктейлните вечери превръщат непознати туристи в най-добри приятели - дори и само за една вечер.

Но тъй като търсенето на изживявания без алкохол се увеличава, туристическата индустрия взема под внимание променящите се навици на пиене. От екскурзии без алкохол до трезвите нощни клубове - възможностите за добро и чисто забавление по време на път са повече от всякога.

Намерете своя трезвен отбор

Преосмислянето на значението на понятието "забавление" за трезвомислещите пътешественици е вдъхновило Лорън Бърнисън да основе своята туристическа компания We Love Lucid, която планира пътувания в малки групи, съобразени с нарастващия брой хора, експериментиращи с живота без алкохол. Лорън измислила концепцията, докато пътувала по света и осъзнала колко малко дейности има за хора, които не пият, пише TimeOut.

За разлика от някои отстъпления, които обикновено имат рехабилитационен или възстановителен аспект, пътуванията We Love Lucid избягват уелнес и съзнателност в полза на връзката между хората и приключенията.

"Това, което предлагаме, е алтернатива на уединението за благополучие - казва Лорън. След като години наред са се забавлявали здраво, много хора все още имат запас от адреналин. Ето къде се появяват приключенските пътувания." Едно от последните пътувания на We Love Lucid отвежда трезвомислещите пътници до Тарифа, град на сърфисти в Южна Испания, където те се наслаждават на пешеходен туризъм, уиндсърфинг, приготвяне на тапас, плуване и др.

Снимка: iStock by Getty Images

Разбира се, можете да правите всички тези неща по време на пътуванията си, без да се налага да резервирате място за пътуване без алкохол. Но за Лорън туристически компании като нейната предлагат смислена алтернатива на алкохолните екскурзии и хостели. За трезвените пътешественици свързването със съмишленици е от ключово значение - нещо, което често не е възможно при екскурзиите и социалните дейности, ориентирани към алкохола.

Представете си, че сте трезвен човек, който се сблъсква със ситуация, в която всички останали на масата опитват нова бутилка вино на всяко хранене - и дори не споменаваме качеството на разговора след няколко часа - обяснява тя. "Казано направо, това е адски скучно. Когато се съберат трезви или любопитни хора с общи преживявания, има истинско усещане за принадлежност".

Забравете "барове = алкохол"

За онези, които флиртуват с пътуването без алкохол, може да има притеснение, че да бъдеш трезвен означава да се откажеш от неразделна част от почивката - нощите навън. Но през последните години трезвият нощен живот се разви далеч отвъд менюто с коктейли.

Навсякъде се появяват барове без алкохол. Като дъблинския бар за благополучие The Virgin Mary, "където хората могат да общуват на съзнателно ниво", или японския футуристичен 0% Tokyo. Наскоро в лондонския квартал Ковънт Гардън отвори врати Club Soda, който се обявява за първото място за съзнателно пиене в Обединеното кралство. Бар, магазин и дегустационна зала, която работи до късно през уикендите, Club Soda предлага атмосферата на интимен коктейл бар без риск от махмурлук или все по-безсмислени разговори.

Да изтрезнееш не означава да се откажеш от клубовете - и нямаме предвид само да бъдеш "назначен" за шофьор, докато приятелите ти се забавляват. Sober Sensation в Берлин обещава на посетителите да се докоснат до ъндърграунд рейв сцената в хедонистичната столица на Европа без нито едно вещество, променящо съзнанието. Ако искате да се забавлявате, докато слънцето изгрява, можете да направите и това - Daybreaker организира легендарни партита до ранни зори от 2013 г. насам, като събитията се провеждат в градове по целия свят.

Преосмислете нощния живот

Разбира се, изтрезняването за мнозина означава, че нощният живот придобива съвсем нова идентичност и изобщо не е задължително да бъде свързан с пиене или партита. Младите пътешественици все по-често търсят различни преживявания. Нощният живот може да означава музика, театър, нови кулинарни изживявания, обиколки след залез слънце или нощни кафенета.

Кое е най-прекрасното на ваканцията без алкохол? Дните без махмурлук, в които си напълно адекватен и можеш да правиш, каквото пожелаеш. Пътуването без алкохол означава да откриете какво може да предложи дестинацията извън баровете, а за много трезвени пътешественици ранното ставане и извличането на максимална полза от деня лесно надделява над очарованието на нощното парти. Мнозина споделят как отказът от алкохол е обогатил преживяванията им, свързани с опознаването на света.

"Пътуването в трезво състояние определено ми отвори очите за нови преживявания. Преди планирах пътуванията си главно според цената на бирата и избора на барове, в които се предлагат интересни напитки", казва 28-годишната Ньоми, която документира пътуването си в трезво състояние в профила си в Instagram 500daysofsober. "Сега мога да се събудя без махмурлук, да видя изгреви и все още имам енергия да гледам залеза. Имам много повече време, пари и енергия, които мога да изразходвам за опознаване на света, вместо да пия и след това да се чувствам зле. А най-хубавото е, че всъщност помня всичко това."

Снимка: iStock by Getty Images