Тези странни конструкции на брега на река Нева са едни от най-разпознаваемите символи на града. Но какви са целта и смисълът им - разказват от Russia Beyond.

Ако някога се окажете по крайбрежието на Нева в централната част на Санкт Петербург, със сигурност ще забележите тези големи червени колони.

Те се намират на стрелата на Василевския остров и формират архитектурния му ансамбъл.

Колоните са една от най-популярните гледки за пощенски картички, заедно с подвижните мостове и Зимния дворец.

Обикновеният наблюдател обаче ще попита каква е целта им?

Дали са просто декорация или си имат функция? Ние проверихме.

Исторически фон

Снимка: iStock by Getty Images

Руският император Петър Велики, който основава града през 1703 г., не успява да види тези колони. Те се появяват по-късно - в началото на XIX век. Но това, което той прави, е да създаде първия руски флот и да постигне с него някои от първите велики военноморски победи.

Славата на руския флот показва силата на Руската империя и всява страх сред страните, които планират нападения.

Колони на победата

Снимка: iStock by Getty Images

Червените колони в Санкт Петербург се наричат рострални колони. От древни времена, и особено в Древен Рим, архитектите "декорират" колоните с трофеи - носовите части или тараните на победените кораби, като на латински те се наричат rostrum.

Колкото повече роструми има, толкова повече враговете трябва да се страхуват да атакуват флота. А и повече хора ще се гордеят със страната си.

Още един известен пример за рострални колони е една от статуите на Колумб в Ню Йорк. Рострални колони има и във френския град Бордо, на площад "Куинкос".

В Русия рострални колони има и в Царское село до Санкт Петербург, които са посветени на битката при Чешме през 1770 г., най-голямата победа на руския флот.

Още една колона украсява входа на град Владивосток.

Петербургските рострални колони

Санктпетербургската фондова борса и една от ростралните колони на преден план

Снимка: iStock by Getty Images

Санкт Петербург определено е най-известното с ростралните си колони място в света. Те са създадени през 1805-1810 г. от френския архитект Жан-Франсоа Томас дьо Томон. Той ръководи работите по целия архитектурен ансамбъл на стрелата на Василевския остров, като включва и сградата на Санктпетербургската фондова борса. Проектът е изпълнен в неокласически стил, който император Александър I много харесва.

И двете колони са направени от камък и са високи 32 м, като всяка от тях е украсена с 8 тарана от кораби, както и с котви и приказни същества: морски кончета, риби и крокодили. Корабните "тарани" на санктпетербургските колони обаче са фалшиви - изработени са от мед.

Мъжка и женска фигура - символи на богове на морето и търговията - стоят в основата на ростралните колони

Снимка: iStock by Getty Images

В основата на всяка колона стоят две фигури - една мъжка и една женска. Те приличат на древни богове и според идеята на автора символизират богове на морето и търговията (борсата е наблизо, помните ли?). По-късните местни историци обаче предполагат, че тези фигури може би символизират руските реки: Волга, Днепър, Нева и Волхов.

Колоните са кухи отвътре - има вити стълби към върха им, които водят до огромни купи с лампи. Всъщност това е основното предназначение на колоните... Те се пълнят с масло, което се пали.

През целия XIX в. тези две огромни факли служат като фар за кораби, влизащи в пристанището на Санкт Петербург. И са особено полезни през нощта и при силна мъгла.

Поддържането на тези фарове обаче е доста скъпо и от ХХ в. се използват рядко и само по специални поводи. От 1957 г. фаровете са газифицирани и се включват на големи събития.