Някои от най-евтините градове могат да бъдат също толкова вълнуващи, колкото Венеция или Лондон - едни от най-скъпите места на континента и в света, пише Condé Nast Traveler и препоръчва градове, сред които и София, като най-добрия избор за 2023 г, ако търсите бюджетна ваканция.

Ето какво ги е впечатлило в столицата ни.

София

Снимка: iStock by Getty Images

България не само заема водещо място (заедно с Турция) като най-евтината дестинация в Доклада на Post Office за 2022 г., но страната е дом и на някои от най-евтините ски курорти в света, отбелязва Condé Nast Traveler.  Близостта на София до Витоша се изтъква като изключително предимство пред други градове. Според Post Office Витоша предлага впечатляващи зимни условия и ниски цени и в някои отношения е конкурентна на курортите във Франция или Италия. Виното и българската бира са пословично евтини, а центърът на София е известен с енергичната си парти атмосфера. Входът в клубовете рядко е по-скъп от 13 долара, допълват още от изданието, като препоръчват конкретно две заведения.

Атина

Снимка: iStock by Getty Images

Post Office класира столицата на Гърция като най-евтиното място за есенна градска почивка в Европа и отбеляза, че цените са спаднали с 15% от 2021 г. насам. Хотелите в Атина са на особено добра цена, като има много малки, семейни и бутикови места. Според проучването две нощувки в тризвезден хотел за двама гости са средно 110 долара, но One Three One е на няколко крачки от пазар Монастираки и струва само 68 долара на вечер, а в хотел Adonis, който има тераса на покрива и струва само 102 долара за двойна стая (със закуска), гостите ще открият гледка към Акропола.

Лисабон

Снимка: iStock by Getty Images

Макар че красивата португалска столица е известна с награждаваните си ресторанти, туристите могат да се хранят и за жълти стотинки - след Атина това е най-евтиният град за тристепенно хранене (средно около 50 долара). За около две евро можете да се насладите на задължителния емблематичен десерт Pastel de Nata от Pastéis de Belém. Една бира струва около 3 долара (засрамвайки лондонските за 6 паунда), а картата Viva Viagem за 0,75 долара може да ви спести до половината от пътуването с трамвай. В Лисабон има много хотели на достъпни цени, в които можете да отседнете. Hotel 1908 е един от тях, където елегантни стаи в една от най-забележителните сгради в града могат да се резервират от 160 долара на вечер. Можете да спестите още повече, като изберете Airbnb. Някои от най-модерните и предпочитани имоти в града, могат да бъдат наети за около 60 долара на вечер.

Клагенфурт

Снимка: iStock by Getty Images

Клагенфурт е един от най-достъпните австрийски градове за посещение (основните ястия са около 7 долара, фермерският пазар на Benediktinerplatz е чудесно място за изгодни покупки), а впечатляващото му разположение на източния бряг на езерото Вьортерзее го прави и един от най-живописните. Юни е най-евтиното време за посещение, преди летните тълпи да се спуснат по крайбрежието.

Каунас

Снимка: iStock by Getty Images

Вилнюс отдавна е начело на класациите с най-евтините места за почивка, но Каунас на запад е още по-евтин. Ежегодният фестивал CityTelling е домакин на голямо разнообразие от представления и изложби, които поставят еврейското наследство на града в центъра на вниманието, като достъпът до повечето събития е безплатен, а цените на нощувките в четиризвездни хотели са едва 75 долара. За да се насладите на най-добрата гледка към балтийския град, изкачете се с фуникуляра на хълма Алексото, което ще ви струва само няколко евро. Най-евтината покупка в града? Легендарните понички Spurginė - порция от тях струва 0,92 долара.

Рига

Снимка: iStock by Getty Images

Според Post Office Рига е един от най-евтините градове в Европа, като се нарежда на второ място след Дъблин за култура и Атина за настаняване. Проправете си път през тесните улички на очарователния Стар град, намерете самса за обяд за 2 евро на централния покрит пазар, разположен в преустроени хангари, насладете се на прекрасни музикални изпълнения на живо на площад Купол, и не пропускайте да посетите Къщата на черните глави (вход 7 долара), както и средновековната Шведска порта. Но един от най-недооценените начини да разгледате Рига е по вода - наемете лодка за 18 долара на брега на река Даугава.

Берат

Снимка: iStock by Getty Images

Подобно на трулите в Пулия или изцяло сините сгради в Шефшауен, незабравимите бели къщи в албанския град Берат са уникални в своето колективно съществуване и визуално въздействие. Простите, традиционни стаи в тях, също така предлагат изключително достъпен начин за престой тук, тъй като много от тях са къщи за гости или малки хотели, като например Vila Aleksandar или хотел Mangelemi, и двата с цена около 43 долара на вечер. Поемете нагоре по стръмните калдъръмени улички, за да видите замъка Берат от 13 век (входът е безплатен) и да разгледате "града на хилядите прозорци" от върха.

Брашов

Снимка: iStock by Getty Images

Брашов е по-евтина алтернатива на Букурещ (който все още е изключително изгоден за европейските стандарти) и е заобиколен от живописните Карпатски планини. Качването с кабинков лифт до върха на планината Тампа струва само 20 леи (4,20 долара) за великолепна гледка към червените покриви, а местният туроператор Walkabout предлага безплатна пешеходна обиколка всяка сутрин в 10,30 ч., която тръгва от фонтана на Пиата Сфатулуй. От близката сергия непременно си купете местния деликатес kürtőskalács.

Измир

Снимка: iStock by Getty Images

Пътуващите до Турция могат да получат отлично съотношение между цена и качество. На егейското крайбрежие на Турция Измир е устоял на скока на цените в Истанбул и на туристическите капани в Анкара, като същевременно е запазил базар Кемералти от 17 век и древната римска агора. Историческите забележителности и архитектурните паметници съжителстват с космополитната култура и традиционната кухня - опитайте пиде на кея или печени картофи с избор от гарнитури в кафене Atıştır.

Тбилиси

iStock by Getty Images/Guliver Photos

Въпреки че Тбилиси е най-скъпото място за живеене в Грузия, по европейските стандарти той е изключително достъпен за туристите. През последните няколко години бяха открити много нови хотели, като прекрасната къща за гости Lile с двойни стаи на цена от 25 долара на вечер. Любителите на храната трябва да резервират маса в Barbarestan, семеен ресторант с автентични рецепти и местни съставки, където невероятна вечеря за двама ще ви струва около 40 евро - нелошо за място, което е отличено от екипа на "50-те най-добри ресторанта в света".