Албания добива все повече популярност като лятна дестинация за море и изумителните ѝ плажове са само една от причините. 

Гостоприемството, кухнята и атмосферата на места ще ви напомнят за Гърция, особено в южните части, където двете страни граничат. 

Почивката в Албания може да излезе много изгодно, а допълнителен плюс е, че можете да пътувате по много начини - с кола, с автобус или с директен полет.

Разгледайте оферти за почивка в Албания >>>

Плажовете по албанското крайбрежие са разнообразни - има пясъчни, каменисти и скалисти.

Ето ги и пет от най-красивите, на които можете да събирате тен това лято:

Яла

Плаж Яла, Албания

Снимка: iStock by Getty Images

Яла е един от най-оживените плажове на цялото Йонийско крайбрежие. Намира се край Химара, във Вуно, и е популярно място най-вече сред младите хора.

В Яла има къмпинги, летни музикални фестивали и бийч барове с парти атмосфера. Прозрачната и чиста вода прави мястото перфектно за шнорхелинг.

Ксамил

Плажът в Ксамил, Албания

Снимка: iStock by Getty Images

Ксамил има един от най-фотогеничните плажове в Албания благодарение на изнесените навътре в морето платформи с чадъри и шезлонги. Ако сте виждали снимки от албанското тюркоазено море и чадъри от естествени материали, вероятно са били от Ксамил.

Дерми

Плаж Дерми, Албания

Снимка: iStock by Getty Images

Край Дерми се намира един от най-известните албански плажове - ослепително бялата ивица е дълга километри, като се редуват скали и пясък, примесен с малки камъчета. Лятно време е пълен с плажуващи, но е достатъчно дълъг, за да може всеки да си намери спокойно ъгълче.

Ако ви се ходи повече по крайбрежието, можете да откриете изолирани малки заливчета, които ще имате само за себе си.

Джипе

Снимка: iStock by Getty Images

Джипе е невероятно място, където имате плаж, каньон и невероятни скали накуп. Освен да събирате тен на пясъка, можете да се разходите до няколкото пещери в скалния масив над плажа, както и да направите преход навътре в едноименния каньон Джипе, който свършва на плажа.

Химара

Плаж Потами край Химара, Албания

Снимка: iStock by Getty Images

Химара е един от любимите плажове на албанците. Водата е тропически синя, а самото градче е очарователно - особено когато го видите за пръв път, когато излизате от прохода Логара. В Химара живеят много гърци, които са запазили културата си и са допринесли за това градът да има осезаемо "гръцко" усещане.

От двете страни на залива има два популярни плажа, с които да разнообразите градския плаж на Химара - Ливади и Потами. 

Снимка: iStock by Getty Images